Keď vystúpili na breh, videli rozloženú pahrebu a na nej položenú rybu a chlieb… Ježiš im povedal: Poďte sa najesť!… Keď sa najedli, opýtal sa Ježiš Šimona Petra: Šimon, syn Jána, miluješ ma väčšmi ako títo? Odpovedal mu: Áno, Pane, ty vieš, že ťa mám rád. Ježiš mu povedal: Pas moje baránky! Opýtal sa ho znova, po druhý raz: Šimon, syn Jána, miluješ ma? A on odpovedal: Áno, Pane, ty vieš, že ťa mám rád. Ježiš mu povedal: Pas moje ovce! Spýtal sa ho aj tretí raz: Šimon, syn Jána, máš ma rád? Peter sa zarmútil, že sa ho po tretí raz pýtal: Máš ma rád?, a odpovedal mu: Pane, ty vieš všetko, ty dobre vieš, že ťa mám rád. Ježiš mu povedal: Pas moje ovce! Evanjelium podľa Jána 21,9-17

Celý príbeh sa začal a skončil pri ohnisku. Pred prvou scénou bol pri ohnisku Peter. Pôsobil dojmom najsebavedomejšieho učeníka. Povedal Ježišovi, že ho nikdy nesklame. Že ho bude nasledovať kamkoľvek pôjde, dokonca aj do väzenia alebo na smrť. Vyhlásil, že za Krista je ochotný položiť život.
Potom sa ocitol pri ohnisku, okolo ktorého postávali sluhovia veľkňaza a strážnici. Zohrievali sa. (Ján 18,18) Peter sa k nim pripojil. Bola to osudná chyba. Tu zaprel Krista prvýkrát. Po chvíli ho zaprel ešte raz. Nakoniec skončil pri zaklínaní a zaprisahávaní, že Ježiša nepozná. Nasledovali dni a noci plné agónie. Peter si nedokázal odpustiť. Zhrešil tak, ako si to nikdy nepredstavoval. Kvôli tejto zrade ho trápili výčitky svedomia. Petrov život sa zmenil na trápenie.
Druhé ohnisko pripomenulo Petrovi to prvé. Samotná vôňa ohňa v ňom vyvolala spomienky. Ježiš vedel, čo Peter urobil. Vedel to aj učeník Ján. Ani radosť zo vzkriesenia nedokázala rozptýliť Petrove pocity viny a zahnať spomienky, ktoré ho prenasledovali. Možno by mu pomohlo, keby mohol ešte raz prežiť podobnú situáciu – tentoraz sprevádzanú odpustením a uzdravením.
Pri druhom ohnisku sa opäť stretávame s číslom tri. Ježiš kladie Petrovi tri otázky a Peter mu trikrát zarmútene odpovedá. Oheň praská. Číslo tri pripomína Petrovi zradu Božieho Baránka, ktorý sníma hriech sveta. (Ján 1,29) Petrovi sa neuveriteľne uľavilo, pretože Baránok sníma aj jeho hriech. Ježiš mu nehovorí: „To je v poriadku. Zabudni na to.“ Nie. Trikrát povoláva svojho hriešneho učeníka k tomu, aby sa vrátil do jeho služby.
Tento príbeh nesie v sebe posolstvo pre každého z nás. Ak sme aspoň trošku vnímaví na duchovné veci, potom vo vzduchu, ktorý dýchame, určite cítime zápach ohniska. Našťastie je tu aj náš Pán, ktorý je ochotný odpustiť nám a znovu nás postaviť na nohy.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi