Potom sa Ježiš znova ukázal učeníkom, a to pri Tiberiadskom mori. Zjavil sa takto: Boli tam spolu Šimon Peter, Tomáš, nazývaný Didymos, Natanael z Kány Galilejskej, Zebedejovi synovia a dvaja ďalší z jeho učeníkov. Šimon Peter im povedal: Idem loviť ryby. Povedali mu: Aj my ideme s tebou. Vybrali sa a vstúpili na loď, v tú noc však nič nechytili. Keď sa už rozodnilo, Ježiš stál na brehu, ale učeníci nevedeli, že je to Ježiš. Ježiš im povedal:… Spustite sieť napravo od lode a nájdete. Spustili teda a už ju nevládali ani vytiahnuť pre množstvo rýb. Učeník, ktorého mal Ježiš rád, povedal Petrovi: To je Pán! Keď Šimon Peter počul, že je to Pán, prehodil si plášť… a hodil sa do mora. Ostatní učeníci prišli na loďke,… a ťahali za sebou sieť s rybami. Evanjelium podľa Jána 21,1-8

Nie som si celkom istý, prečo šli učeníci na ryby. Viem však, že keď som zmalomyseľnený, všetko hodím za hlavu a idem niekam, kde mám pokoj. Mojou únikovou stratégiou je čítať si na brehu nejakej bystriny. Ďalšou je chytať ryby.
Títo siedmi učeníci mali na to pravdepodobne vážny dôvod. Ukrižovaním sa im úplne zrútil svet. Je pravda, že vzkriesený Ježiš sa im už dvakrát ukázal, ale dosiaľ nemali jasno v tom, čo by mali ďalej v živote robiť. Tápali v temnotách. Petra navyše vo dne v noci prenasledovali výčitky svedomia, že zaprel Krista.
Bez jasnej perspektívy do budúcnosti je zrejme najlepšie ísť ďalej životom vychodenou cestou. Učeníci boli rybári. Musel to byť zvláštny pocit, vrátiť sa k tejto práci. Mali však rodiny, ktoré bolo potrebné zaopatriť. Možno by sa mali konečne usadiť a začať robiť niečo praktické, napríklad zarábať peniaze.
Pekná myšlienka! Ale nefungovala. Rybárčili celú noc a nič nechytili. Na úsvite sa na brehu objavil akýsi chlapík a pustil sa s nimi do reči. Najprv ho nespoznali. Keď im však povedal, kde chytia ryby – a oni jedným vrhnutím siete nachytali ryby pre celú dedinu, presne vedeli, o koho ide.
Utrápený Peter okamžite skočil do vody a plával k brehu. Celý úlovok i loď nechal na svojich šiestich druhov.
Prečo? Petra prenasledovalo zlé svedomie. Vedel, že ťažko zhrešil. Celú noc nezažmúril oči. Peter potreboval uzdravenie, ale nevedel, ako ho získať. A potom prišiel Ježiš.
Toto sú presne tie chvíle, keď sa objaví Ježiš. Nech sme vy a ja spáchali čokoľvek, Ježiš je nám k dispozícii, aby sme sa mohli vzchopiť a prežiť uzdravenie. Je to súčasť jeho služby vzkriesenia. Dobrou správou je, že Ježiš k nám prichádza vždy, keď ho potrebujeme.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi