Tomáš mu odpovedal: Pán môj a Boh môj! Ježiš mu povedal: Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení, ktorí nevideli, a uverili. Ježiš urobil pred očami svojich učeníkov ešte mnoho ďalších znamení, ktoré nie sú zapísané v tejto knihe. No tieto sú zapísané preto, aby ste verili, že Ježiš je Mesiáš, Boží Syn, a aby ste vierou mali život v jeho mene. Evanjelium podľa Jána 20,28-31

Keď sa Tomášove pochybnosti rozplynú, vyznáva: „Pán môj a Boh môj.“ Váhavý učeník uveril. Táto viera bude formovať zvyšok jeho života. Silná tradícia v ranej cirkvi uvádza, že tento odvážny učeník – ktorý skôr, než sa pre niečo rozhodol, potreboval mať istotu – sa stal prvým misionárom v Perzii a Indii. V južnej Indii žila celé stáročia domorodá skupina známa ako Tomášovi kresťania. Podľa nich Tomáš zomrel mučeníckou smrťou na Hore sv. Tomáša neďaleko Madrasu.
Aj keď si nemôžeme byť istí, či táto tradícia zodpovedá skutočnosti (prinajmenšom čo sa týka osoby učeníka Tomáša), nemusíme pochybovať o tom, že hlavnou motiváciou tohto muža v celom jeho ďalšom živote bolo presvedčenie, že Ježiš je jeho Pán a jeho Boh. Toto silné presvedčenie sa v Tomášovom živote stalo hybnou silou a pevným bodom.
Tomáš svojím vyznaním vyjadril základnú vieroučnú dogmu kresťanstva. Jeho výrokom sa uzatvára kruh v Jánovom evanjeliu. Tomáš je prvý človek, ktorý v Evanjeliu podľa Jána oslovuje Ježiša ako „Boha“. Štvrté evanjelium totiž začína slovami: „Na počiatku bolo Slovo, to Slovo bolo u Boha a to Slovo bolo Boh. To Slovo sa stalo telom a prebývalo medzi nami.“ (Ján 1,1.14)
Po týchto úvodných slovách Ján pozýva svojich čitateľov na objavnú cestu, na ktorej prostredníctvom Tomáša a ďalších ľudí dochádza k záveru, že Ježiš z Nazareta je skutočne Mesiáš, Boží Syn. Ján uvádza, že podklady pre svoje evanjelium zhromaždil za tým účelom, aby sme dospeli k rovnakému záveru ako Tomáš – „aby ste verili, že Ježiš je Mesiáš, Boží Syn“ – a tak získali večný život. (Ján 20,30.31)
Ján sa snažil predstaviť vieru apoštolov maximálne presvedčivo. Vedel totiž, že my už nebudeme očitými svedkami vzkriesenia, preto sa budeme musieť spoliehať na inšpirované Písmo. „Blahoslavení sú, ktorí nevideli, a uverili“. (Ján 20,29)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi