Vtom sa im otvorili oči a spoznali ho. Ale on im zmizol. Tu si povedali: Či nehorelo naše srdce, keď sa s nami cestou rozprával a vysvetľoval nám Písma? A ešte v tú hodinu vstali a vrátili sa do Jeruzalema. Tam našli zhromaždených Jedenástich a ostatných, čo boli s nimi. Títo hovorili: Pán naozaj vstal z mŕtvych a ukázal sa Šimonovi. Aj oni porozprávali, čo sa im cestou stalo a ako ho spoznali pri lámaní chleba. Evanjelium podľa Lukáša 24,31-35

Otvorili sa im oči! Zrazu začalo všetko dávať zmysel! Teraz už vedeli, prečo sa im v srdci rozhorel plameň, keď šli s neznámym „cudzincom“.
Pomaly sa stmievalo, keď sa vydali na jedenásťkilometrovú cestu do Emauzy. Dorazili tam až večer. (verš 29) Samotná večera trvala nejaký čas.
Na to všetko však zabudli, keď sa im otvorili oči a oni pochopili príbeh evanjelia a zmysel Kristovej smrti a vzkriesenia. Napriek tomu, že už bola neskorá nočná hodina, vrátili sa do Jeruzalema a podelili sa o dobrú správu o vzkriesenom Ježišovi s ostatnými. To bolo jediné, čo mohli urobiť.
Spiatočná cesta je úplne iná. Ničím im nepripomína predchádzajúce teriganie sa na ceste do Emauzy. Majú pocit, že ich nohy sú ľahké ako pierko. Takmer bežia. Rýchlo sa ponáhľajú do hornej miestnosti, kde sa ukrývajú smutní a ustráchaní učeníci. Našli Ježiša. Nemôžu sa dočkať chvíle, keď sa o to podelia s ostatnými. Viem si predstaviť, že teraz im jedenásťkilometrová cesta trvala menej než hodinu a pol. Pocit únavy zmizol, vrátane všetkej malomyseľnosti. Otvorili sa im oči! Teraz, keď objavili pravdu, ich jedinou túžbou je podeliť sa o ňu s ostatnými.
Niečo podobné prežíva každý, kto sa skutočne stretol s Ježišom. Hlavným rysom kresťanstva je nadšenie, svedectvo a vzájomné zdieľanie. Kresťanstvo nie je záležitosť jednotlivca. Veriaci sa delia o svoje skúsenosti. Kresťanstvo je spoločné prežívanie radosti s ľuďmi, ktorým sa tiež otvorili oči. Byť kresťanom znamená prinášať zvesť o vzkriesenom Spasiteľovi ľuďom, ktorí sú dosiaľ slepí a potrebujú pomoc.
Náš dnešný text končí zmienkou o Petrovi. Ježiš urobil maximum pre to, aby sa srdce tohto muža, ktorý ho zaprel, naplnilo pokojom. Písmo hovorí, že aj jemu Ježiš otvoril oči.
V tom poznávame Božiu lásku a milosť! Vidíme, čo je základom kresťanskej viery – Ježiš, ktorý prišiel hľadať a zachrániť tých, ktorí sa stratili. (Luk 19,10) To je skutočné vykúpenie.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi