A my sme dúfali, že on vykúpi Izrael. Dnes je však už tretí deň, ako sa to všetko stalo. Niektoré z našich žien nás aj vyľakali. Pred svitaním boli pri hrobe, a keď nenašli jeho telo, prišli a tvrdili, že sa im zjavili anjeli a tí im hovorili, že žije. Niektorí z našich išli k hrobu a zistili, že je to tak, ako povedali ženy. No jeho nevideli. Ježiš im povedal: Vy nechápaví a leniví srdcom uveriť všetko, čo hovorili proroci! Či nemusel Kristus toto všetko pretrpieť a tak vojsť do svojej slávy? A počnúc od Mojžiša a od všetkých prorokov, vykladal im, čo sa naňho vzťahovalo vo všetkých Písmach. Evanjelium podľa Lukáša 24,21-27

Rád by som bol pri tom. Sám Pán im vysvetľuje zmysel Starej zmluvy vo svetle udalostí, ktoré boli zaznamenané v Novej zmluve. Tento Ježišov výklad nám pripomína, že ak chceme skutočne porozumieť jeho životu a poslaniu, potrebujeme poznať celú Bibliu. Starú zmluvu najlepšie pochopíme z pohľadu Novej zmluvy. Božia spásna zvesť sa ako zlatá niť vinie celou Bibliou. V hebrejských písmach je len naznačená; Nová zmluva o nej hovorí priamo a jasne.
Nevieme presne, ktoré starozmluvné texty Ježiš použil, aby napravil mylné predstavy, ktoré mali o ňom a jeho poslaní jeho nasledovníci. Jedným z hlavných bodov bol určite výklad zmyslu obetného baránka, ktorý bol stredobodom židovskej bohoslužby.
Už Ján Krstiteľ vyhlásil, že Ježiš je Boží Baránok, ktorý sníma hriech sveta. (Ján 1,29) Židia, vrátane Ježišových učeníkov, sotva chápali zmysel tohto výroku. Nečakali predsa Mesiáša, ktorý zomrie za ich hriechy, ale víťazného kráľa – osloboditeľa. Vo svetle Golgoty a vzkriesenia pre nich nadobúdala Stará zmluva nový význam.
Ďalším textom, ktorý Ježiš nepochybne spomenul, bol text z proroka Izaiáša 53. kapitoly. Hovorí sa tam o Božom služobníkovi, ktorý bude odmietnutý a opovrhnutý, vezme na seba naše bolesti, bude „ranený pre našu nevernosť“, „započítaný k zločincom“, ponesie hriechy mnohých, zomrie za svojvoľníkov a bude pochovaný s bohatým.
Zrazu do seba začalo všetko zapadať. Títo dvaja muži sa začali pozerať na spasenie, Mesiáša a Starú zmluvu novým pohľadom. Ich oči sa otvorili a srdcia zahoreli. Ježiš už nebol falošnou nádejou, ale vzkrieseným Pánom. Biblia samotná obsahovala kľúč k ich malomyseľnosti i víťaznej budúcnosti. Teraz videli Ježiša, Baránka Božieho, ako ústrednú postavu Písma – od jeho začiatku až do konca.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi