No Peter vstal a bežal k hrobu. Keď sa nahol, videl tam len plachty. Odišiel domov s úžasom nad tým, čo sa to stalo. Evanjelium podľa Lukáša 24,12

Dnešný text je zvláštny tým, že v mnohých moderných prekladoch Biblie ho nenájdete. Po verši 11 tam hneď nasleduje verš 13, pričom verš 12 sa nachádza v poznámke pod čiarou s konštatovaním, že nie všetky grécke rukopisy túto časť obsahujú.
Pri čítaní biblického textu si musíme uvedomovať, že v niektorých častiach sa dochované grécke rukopisy od seba trochu líšia. Dobrou správou je, že takmer všetky podstatné biblické pravdy sa nachádzajú aj v ďalších častiach Biblie. Napriek týmto rozdielom nie je spochybnené žiadne biblické učenie.
Je zaujímavé, že rovnaký príbeh zaznamenáva aj Jánovo evanjelium. Ján hovorí, že napriek pochybnostiam bežal k hrobu on a Peter, aby sa presvedčili, či to, čo ženy povedali, predsa len nie je pravda.
V Jánovom podaní „bežali obaja spolu, ibaže druhý učeník bežal rýchlejšie ako Peter, takže prišiel k hrobu prvý. Keď sa nahol, videl tam ležať plachty, ale dnu nevošiel.“ (Ján 20,4.5) Vidíme, že dvaja z „najväčších“ učeníkov majú stále trochu súťaživého ducha. Ján pokračuje v príbehu slovami: „Vzápätí za ním prišiel aj Šimon Peter, vošiel do hrobu a videl ležať plachty… Vtedy vošiel aj ten druhý učeník, ktorý prišiel k hrobu prvý. Videl a uveril. Ešte totiž nerozumeli Písmu, že má vstať z mŕtvych. Potom sa učeníci vrátili domov.“ (verše 6-10)
V Jánovom a Markovom (resp. Petrovom) podaní tejto udalosti si môžeme všimnúť dva zaujímavé postrehy. Po prvé, každý z nich opisuje túto udalosť zo svojho pohľadu. Z toho vyplýva druhý postreh: Je skutočne skvelé, že všetky štyri evanjeliá sa vzájomne dopĺňajú. Každé uvádza niektoré podrobnosti, ktoré ďalší autori nezaznamenali.
Fakt, že biblický text bol inšpirovaný, nijako nepotláča osobnosť tých, ktorí biblické knihy písali. Rôzne osobnosti nám pod vplyvom Ducha Svätého poskytujú rôzne pohľady na to, aký vzťah má Boh k nám a ako používa rôznych jednotlivcov na šírenie Božieho kráľovstva a plnenie jeho vôle.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi