Potom povie aj tým po ľavici: Odíďte odo mňa, zlorečení, do večného ohňa, ktorý je pripravený diablovi a jeho anjelom. Lebo som bol hladný a nedali ste mi jesť, bol som… nahý a nepriodeli ste ma… Vtedy mu aj oni odpovedia: Pane, kedy sme ťa videli hladného alebo smädného, alebo ako cudzinca, alebo nahého, alebo chorého, alebo vo väzení a neposlúžili sme ti? Tu im on odpovie: Amen, hovorím vám: Čokoľvek ste neurobili jednému z týchto najmenších, ani mne ste neurobili. Evanjelium podľa Matúša 25,41-45

Podobenstvo o ovciach a capoch ukazuje, že farizeji a ľudia im podobní budú zatratení, pretože nepochopili, čo je pravá zbožnosť. Navonok žijú zbožným životom, vyznávajú určitú vierouku a dodržiavajú náboženské obrady, ale nič z toho nepreniklo do ich srdca a neurobilo ich láskavejšími. Vierouka, zbožnosť a obrady nie sú samy osebe cieľom, ale prostriedkom, ktorý má viesť k zmene srdca aživotu naplnenému láskou a starostlivosťou o iných. Bez toho sú všetky zásady a náboženské aktivity, ktoré „pobožní“ ľudia považujú za dôležité, zbytočné. Tí, ktorí sa sústreďujú len na „zbožné“ aktivity, budú podľa Ježiša zatratení.
Túto myšlienku výstižne vyjadrila Ellen Whiteová v komentári k podobenstvu o ovciach a capoch. Napísala: „Na Olivovom vrchu Kristus stručne opísal svojim učeníkom veľký deň súdu. Podľa jeho slov tu bude rozhodovať jedno jediné. Keď sa pred neho zhromaždia všetky národy, budú len dve triedy ľudí. O ich večnom určení sa rozhodne podľa toho, čo urobili alebo neurobili pre neho, totiž pre chudobných a trpiacich.“ (TV 446; DA 637)
Nejde tu o spasenie zo skutkov, ale o odpoveď srdca na Božiu lásku. Človek tak prijíma za vlastnú lásku, ktorá iných obdarúva tým, čím človeka obdaril Boh. Dôležitým poučením z tohto podobenstva je, že skutočnú hodnotu majú činy vykonané z lásky bez akýchkoľvek postranných úmyslov.
Práve toto každodenné spontánne prejavovanie Božej lásky iným ľuďom je nevyhnutnou podmienkou pre vstup do nebeského kráľovstva. Takíto ľudia slúžia podľa Ježišovho príkladu. Cítia pokoj a istotu, že budú zachránení pre večnosť, pretože už teraz žijú podľa princípov lásky a Božieho kráľovstva. Vďaka Božej milosti sa u nich prejavuje spravodlivosť, ktorá prevyšuje spravodlivosť zákonníkov a farizejov. Vďaka tomu sú pripravení vojsť do nebeského kráľovstva. (Mat 5,20)
Otče, pomôž mi, aby som bol jedným z nich.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi