Keď príde Syn človeka vo svojej sláve a s ním všetci anjeli, zasadne na trón svojej slávy. Vtedy sa pred ním zhromaždia všetky národy. On oddelí jedných od druhých, ako pastier oddeľuje ovce od capov. Ovce si postaví napravo a capov naľavo. Potom kráľ povie tým po pravici: Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je vám pripravené od založenia sveta. Evanjelium podľa Matúša 25,31-34

Kedykoľvek mám kázanie o ovciach a capoch (Mat 25,31-46), dávam poslucháčom za domácu úlohu spočítať otázniky.
Ježiš učí, že posledný súd bude plný prekvapení. Mnohí z tých, ktorí patria do cirkvi, zistia, že sú zaradení medzi capov napriek tomu, že navonok vzbudzovali opačné zdanie. Ďalší budú prekvapení, keď zistia, že patria medzi ovce a dostali požehnanie.
Podobenstvom o ovciach a capoch vrcholí téma súdu, ktorou sa začala 23. kapitola Matúšovho evanjelia. Zároveň ním Ježiš končí podobenstvá o príprave. Prvé tri podobenstvá z piatich kládli dôraz na bdelosť. (Mat 24,42-25,13) Štvrté zdôrazňovalo, aby sme boli počas bdenia aktívni. Piate podobenstvo výslovne definuje povahu tejto aktivity. (verše 31 – 46)
Príbeh o ovciach a capoch znázorňuje konečné rozdelenie, ktoré nastane, keď Ježiš príde na nebeských oblakoch. Táto udalosť nedáva priestor pre nejakú strednú cestu ani ďalšiu príležitosť. Človek je buď ovcou (čo je bežný starozmluvný symbol Božieho ľudu), alebo capom. Buď sa postaví napravo (symbol priazne), alebo naľavo (symbol nepriazne). Proti tomuto súdnemu rozhodnutiu sa nedá odvolať. Rozdelenie je konečné. Tí, ktorí nevyužili čas čakania a bdenia pred Ježišovým druhým príchodom, zistia, že sú zatratení. (verš 46)Už na začiatku sme povedali, že dôležitým prvkom v tomto podobenstve je moment prekvapenia. Ako jedni, tak aj druhí sú zaskočení verdiktom kráľa. Obe skupiny vyjadrujú určité pochybnosti o tomto rozhodnutí. (verše 37-39.44)
Ježiš vysvetľuje, že prekvapení sú kvôli nesprávnym predstavám o náboženstve. Tie má väčšina ľudí.
K tejto téme sa zajtra vrátime. Dôležité pritom je, aby sme skúmali sami seba a zamysleli sa nad tým, čo pre nás osobne znamená byť kresťanom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi