Vtedy sa nebeské kráľovstvo bude podobať desiatim pannám, ktoré si vzali lampy a vyšli v ústrety ženíchovi. Päť z nich bolo pochabých a päť rozumných. Pochabé si vzali lampy, ale olej si so sebou nevzali… O polnoci sa rozľahol krik: Hľa, ženích! Vyjdite mu v ústrety!… No kým išli kupovať olej, prišiel ženích, a tie, čo boli pripravené, vošli s ním na svadbu; a dvere sa zavreli. Evanjelium podľa Matúša 25,1-10

Tretie podobenstvo o príprave na druhý príchod (Mat 25,1-13) pokračuje v téme bdelého čakania. Vďaka nemu získavame ucelenejší pohľad na toto posolstvo. Tentoraz sa dej odohráva na palestínskej svadbe, kde je Ježiš ženíchom.
Toto podobenstvo sa sústreďuje na desať družičiek s lampami a na príchod ženícha. Päť družičiek je rozumných a päť pochabých. Rozdiel je v tom, ako sa družičky na príchod ženích pripravili. Všetky si priniesli lampy, ale len polovica z nich má dostatok oleja.
Všimnime si, že všetky sú navonok kresťanky – veď čakajú ženícha – a všetky zaspali.
Všetci sa môžeme stotožniť s faktom, že „ženích neprichádza“ (verš 5),
a preto družičky zaspávajú. Zatiaľ čo Kristovi nasledovníci očakávajú návrat svojho Pána, život na zemi pokračuje. Nikto nedokáže dlhodobo existovať v stave maximálnej bdelosti. Meškanie ženícha spôsobí, že družičky pozabudli na jeho návrat a sústredili sa na aktivity tohto sveta. Všetky zaspávajú.
Rozdiel medzi rozumnými a pochabými nie je v spánku, ale v príprave na návrat ženícha. Niektoré družičky si nechávajú prípravu na poslednú chvíľu, keď je už príliš neskoro. Za túto nedbanlivosť draho zaplatia. Dvere sa zavrú. (verš 10) Ich skúšobná lehota sa končí. (por. Zj 22,10-11) Na veľkú „Baránkovu svadobnú hostinu“ (Zj 19,9), ktorá sa uskutoční pri Kristovom druhom príchode, sa nedostanú. (Mat 25,11.12)
Vo verši 13 nachádzame poučenie z tohto príbehu: „Bedlite teda, lebo neviete dňa ani hodiny!“ Už prvé dve podobenstvá obsahovali túto výstrahu. Toto podobenstvo však pridáva informáciu o veľkom meškaní a upozorňuje na to, že nikto si nemôže byť istý tým, nakoľko je jeho blízky alebo priateľ pripravený. Na Božom súde bude stáť každý sám.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi