Výrok Hospodina môjmu Pánovi: Seď po mojej pravici, kým nepoložím tvojich nepriateľov za podnožku tvojim nohám. Žalm 110,1

Včera sme sa začali zaoberať Ježišovým odkazom na Žalm 110. Ježiš poukázal farizejom na to, že prichádzajúci Mesiáš/Kristus nebude len človek, ale aj Boh. Preto titul „syn Dávidov“, aj keď je pravdivý, nevystihuje úplne totožnosť Mesiáša. Mesiáš nie je len Dávidovým synom, ale tiež jeho Pánom a Bohom.
Pri tejto výmene názorov s farizejmi dosiahol Ježiš prinajmenšom tri veci. Po prvé, verejne ukázal, že ich výklad Písma nie je dokonalý. Po druhé, robil si obrovský nárok. Nejde tu o to, že by mienka farizejov o Mesiášovi nebola vysoká. Texty z Písma, na ktoré Ježiš poukázal, však presahovali ich predstavy. Mesiáš bude mať božský pôvod, veď veľký Dávid mu vzdáva hold ako Pánovi (Hospodinovi). Ježiš si na to robí nárok. Niečo podobné urobil pred niekoľkými dňami, keď triumfálnym spôsobom vošiel do Jeruzalema a uplatnil svoju moc nad chrámom.
Z Ježišovho výkladu Žalmu 110 vyplýva ešte tretí dôsledok. Ak Mesiáš nie je len Dávidovým synom, potom je predstava Dávida ako predobrazu Mesiáša neúplná. Pozemské kráľovstvo, ktoré stojí na vojnových úspechoch, nie je vyhovujúcim modelom. Ježiš prijíma titul Mesiáša i titul Dávidovho syna, ale odmieta židovské chápanie tejto roly. Ježiš neprichádza ako vojnový kráľ, ale ako Baránok Boží, ktorý sníma hriech sveta. (Ján 1,29) Nesnaží sa oslobodiť Židov od Rimanov, ale vyslobodiť svoj ľud z jeho hriechov. (Mat 1,21)
To, ako tu Ježiš použil Žalm 110,1 odhaľuje, ako Ježiš rozumel svojmu poslaniu: (1) zvíťazí a bude sedieť po Božej pravici a (2) nakoniec porazí svojich nepriateľov, ktorí sa stanú podnožou jeho nohám.
Je dôležité, aby sme aj my mali takú istotu a spoliehali sa na Božie zasľúbenia, keď svet útočí na našu vieru. Nie div, že žalm 110 je v Novej zmluve najčastejšie spomínaný starozmluvný text. Vo forme odkazu alebo priamo citátu sa tu nachádza až tridsaťtrikrát. List Hebrejom opakovane používa tento text, aby ubezpečila kresťanov, že môžu žiť v plnej dôvere, že slúžia vzkriesenému Kristovi, ktorý „sa posadil po pravici Velebnosti na výsostiach“. (Heb 1,3)
Sme vďační, že Ježiš nie je len Dávidovým synom, ale tiež jeho víťazným Pánom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi