V ten deň prišli k nemu saduceji, ktorí tvrdia, že niet zmŕtvychvstania, a opýtali sa ho: Učiteľ, Mojžiš povedal: Ak niekto zomrie bez detí, jeho brat si ako najbližší príbuzný vezme jeho ženu a splodí svojmu bratovi potomka. Bolo u nás sedem bratov. Prvý sa oženil a umrel, a pretože nemal potomka, zanechal ženu svojmu bratovi. Podobne aj druhý a tretí, až po siedmeho. Napokon po všetkých zomrela aj žena. Nuž ktorého ženou z tých siedmich bude pri zmŕtvychvstaní? Veď ju mali všetci! Ježiš im však odpovedal: Blúdite, lebo nepoznáte Písma ani Božiu moc. Evanjelium podľa Matúša 22,23-29

Druhú spornú otázku dostáva Ježiš od saducejov – tradičných nepriateľov farizejov. Saduceji stáli na strane rímskych vládcov a odmietali Písmo – s výnimkou piatich kníh Mojžišových (Pentateuch). Podľa Josepha Flavia boli saduceji presvedčení, že „duša umiera s telom“. (Antiquities 18.1.4.) Preto neverili v nesmrteľnosť a vzkriesenie z mŕtvych.
To, že uznávali len Pentateuch, dokazuje otázka, ktorú Ježišovi položili. (Mat 22,25-28) Týkala sa ženy, ktorá mala podľa švagrovského práva (5 Moj 25,5.6) siedmich manželov, ale žiadne deti. Cieľom tejto otázky bolo spochybniť nielen myšlienku vzkriesenia, ale aj Ježišovo pôsobenie na verejnosti.
Ježiš opäť obracia argument proti svojim odporcom, a to v dvoch bodoch. Po prvé naznačuje, že samotná ich otázka nie je správna, pretože sa zakladá na omyle. Keďže nepoznajú Písmo, nepoznajú Boha ani jeho moc. Podobne ako mnoho súčasných ľudí, aj saduceji si zrejme predstavovali budúci život ako mierne upravenú verziu pozemského života. Tak to nie je, hovorí Ježiš. Božie kráľovstvo bude celkom iné. Ježiš im nehovorí, ako to bude vyzerať „potom“. Aj keby to urobil, neboli by schopní pochopiť to. Vyhlasuje však, že nový život nemôžu porovnávať so súčasným.
V druhej časti svojej odpovede Ježiš cituje text 2 Moj 3,6. Ukazuje, že saduceji nerozumejú ani tej časti Písma, ktorú prijímajú. Boh nie je Bohom mŕtvych, ale živých, poznamenáva Ježiš a ukazuje na budúce vzkriesenie patriarchov. (Mat 22,32)
Táto výzva je aktuálna aj pre dnešných kresťanov. Väčšina z nás vníma budúci život z hľadiska pozemskej reality. Aké klady má takýto prístup? Aké má nedostatky? Čo o tom hovorí Biblia? V čom presahuje naše chápanie?

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi