Vtedy farizeji odišli a dohodli sa, ako ho podchytia v reči. Poslali k nemu svojich učeníkov a herodiánov so slovami:… Povedz nám teda, čo si myslíš: Je dovolené platiť daň cisárovi, alebo nie? Ježiš spoznal ich zlomyseľnosť a povedal: Čo ma pokúšate, pokrytci? Ukážte mi peniaz, ktorým sa platí daň! — A tak mu priniesli denár. Opýtal sa ich: Čí je tento obraz a nápis? Cisárov, odpovedali mu. Nato im povedal: Odovzdávajte teda cisárovi, čo je cisárovo, a Bohu, čo je Božie! Keď to počuli, začudovali sa, nechali ho a odišli. Evanjelium podľa Matúša 22,15-22

Konfrontácia je ako obojsmerná ulica. Keď Ježiš vo svojich podobenstvách hodil židovským vodcom rukavicu, rýchlo prešli do protiútoku. Otázkou o platení daní stavajú Ježiša pred ťažkú dilemu. Ak im Ježiš odpovie, že nie je správne odvádzať cisárovi dane, udajú ho rímskym úradom a bude zatknutý. Ak potvrdí, že je správne odvádzať cisárovi dane, stratí vplyv na ľudí. Židia boli presvedčení, že jediným kráľom je Boh. Platiť dane pozemskému panovníkovi vlastne znamená uznávať jeho kráľovstvo a urážať Boha. Nech Ježiš odpovie akokoľvek, dostane sa do problémov.
Ježišova odpoveď je jedinečná a veľmi múdra. Požiada ich, aby mu ukázali mincu a prinúti ich uznať, že je na nej obraz cisára. Pritom vysloví zásadu, že cisár i Boh majú dostať to, čo im patrí. Táto prekvapivá odpoveď ukončí spor. Židovskí vodcovia si vzápätí uvedomili, že Ježiš opäť unikol z pasce, ktorú mu starostlivo nastražili.
Najpozoruhodnejšie na Ježišovej odpovedi je tvrdenie, že oblasť pôsobenia cisára môže byť oddelená od oblasti pôsobenia Boha. V dôsledku toho majú Ježišovi nasledovníci dvojaké občianstvo – sú občanmi pozemskej vlasti i Božieho kráľovstva.
V našom nedokonalom svete sa zodpovednosť kresťana voči týmto dvom občianstvam dostáva z času na čas do konfliktu. Matúš 22 nehovorí, že Božie kráľovstvo má prednosť pred cisárovým alebo naopak; ani že sú si rovné. S týmto problémom sa musela vyrovnať už raná cirkev. Pavol a Peter napísali, že máme poslúchať pozemských vládcov, pretože sú Božími nástrojmi. (Rim 13,1-7; 1 Pet 2,13.14) Nová zmluva zároveň jasne hovorí, že ak sú nariadenia pozemského panovníka v rozpore s Božími príkazmi, potom „Boha treba poslúchať viac ako ľudí“. (Sk 5,29)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi