Keď sa ráno vracal do mesta, pocítil hlad. Pri ceste uvidel figovník, prišiel k nemu, ale nenašiel na ňom nič, iba samé lístie. Povedal mu: Nech sa na tebe už nikdy viac neurodí ovocie! A figovník hneď vyschol. Evanjelium podľa Matúša 21,18.19

Na prvý pohľad sa nám zdá divné, že príbeh o figovníku sa nachádza hneď po správe o očistení chrámu. Nie je to náhoda. Vidíme to najmä v Markovom evanjeliu. Marek rozdeľuje príhodu s figovníkom do dvoch častí (Mar 11,12–14 a 20–24), pričom očistenie chrámu sa nachádza medzi nimi. (verše 15-19)
Viktor z Antiochie (5. storočie), ktorý je autorom najstaršieho komentára k Markovmu evanjeliu, túto súvislosť zreteľne vnímal. Podľa neho bol suchý figovník živým podobenstvom, v ktorom Ježiš „použil figovník, aby predstavil súd, ktorý čoskoro dopadne na Jeruzalem“.
Vyschnutý figovník odkazuje na chrámovú službu, ktorá nesplnila svoje poslanie a nepripravila židovský národ na príchod vysloboditeľa – Mesiáša. Napriek všetkému, čo chcel Boh prostredníctvom chrámu pre nich urobiť, ľud nepriniesol ovocie. Ako je vyťatý strom, ktorý neprináša plody, tak skončí aj chrám.
Podobenstvo o figovníku bez ovocia má čo povedať všetkým veriacim a náboženským inštitúciám, ktoré sú charakteristické sľubmi bez naplnenia, vyznaniami bez praktického života. Či ide o židovský národ, židovských predstaviteľov alebo bežných kresťanov, Ježiš v evanjeliách jasne hovorí, že vyznanie slovami nestačí. „Po ich ovocí ich teda poznáte.“ (Mat 7,20) „Každý strom, ktorý nerodí dobré ovocie, vytnú a hodia do ohňa.“ (Mat 7,19)
U kresťanov sa stalo módou všímať si láskavosť Ježiša a Boha Otca na úkor „hnevu Baránka“. (Zj 16,6) Boh lásky volá svoje deti, aby sa zobudili skôr, než bude neskoro. Nakoniec On sám ukončí vládu hriechu a stvorí nové nebo a novú zem.
Ako Ježiš odsúdil neplodný figovník, tak bude jedného dňa súdiť celý svet. Nikto v celej Biblii nehovoril toľko o súde ako Ježiš.
Zamyslime sa dnes nad tým, či prinášame ovocie. Buďme voči sebe úprimní! Hráme len náboženské divadlo alebo v našom živote prináša evanjelium každý deň plody?

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi