Učeníci šli a … priviedli oslicu aj oslíka… Veľký zástup prestieral na cestu svoje plášte, iní odsekávali ratolesti zo stromov a prestierali ich na cestu. A zástupy, čo šli pred ním i za ním, volali: Hosanna Synovi Dávidovmu! Požehnaný, ktorý prichádza v mene Pánovom! Hosanna na výsostiach! Keď Ježiš vošiel do Jeruzalema, v celom meste nastal rozruch. Pýtali sa: Kto je to? A zástupy im odpovedali: To je prorok Ježiš, ten z galilejského Nazareta. Evanjelium podľa Matúša 21,6-11

Čas na súkromie je preč. Svojím triumfálnym vstupom do Jeruzalema dal Ježiš verejne najavo, že je Mesiáš.
Vlniace sa davy rozpoznávajú význam tohto okamihu. Ľudia pred ním prestierajú svoje plášte a ratolesti a volajú: „Hosanna Synovi Dávidovmu!“ Tento titul má nepochybne mesiášsky význam. „Hosanna“ sa prekladá ako „modlíme sa a prosíme Ťa o záchranu“. Ľudia sú pripravení na Ježišovu záchranu. Tá však bude spočívať v niečom úplne inom, než si to v tomto slávnostnom okamihu predstavujú.
Odkiaľ prišli tieto zástupy? Prečo ľudia prejavujú také nadšenie? Po prvé, bolo obdobie veľkonočných sviatkov, keď si ľudia pripomínali Božie vyslobodenie národa z egyptského otroctva. Židia zo všetkých kútov sveta smerovali do Jeruzalema, aby sa zúčastnili týchto sviatkov.
Po druhé, Lazar bol vzkriesený len pred niekoľkými dňami, a to neďaleko od Jeruzalema. Tento pozoruhodný zázrak vyvolal veľké vzrušenie.
Asi najdôležitejší bol však spôsob, akým sa Ježiš rozhodol vojsť do mesta. Rozdúchal tým oheň nadšenia a napätia, ktoré už beztak vládlo vo vzduchu. Evanjeliá uvádzajú, že Ježiš vošiel do mesta na osliatku. Je to zaujímavé, pretože Ježiš všade chodil peši. Určite nemal fyzickú potrebu ísť posledné tri kilometre na osliatku. Je to jediný prípad v evanjeliách, keď Ježiš ide na nejakom zvierati. Určite tým sledoval nejaký zámer.
V mysli sa nám vybavia slová proroka Zachariáša 9,9, ktorý sa prihovára jeruzalemskej dcére slovami: „Pozri, tvoj kráľ prichádza k tebe, je spravodlivý a prináša víťazstvo, je pokorný a jazdí na oslovi, na osliatku, mláďati oslice.“ Ježiš teda jednoznačne prichádza ako Mesiáš. A zástupom to neujde. Aj židovskí vodcovia chápu, o čo ide. Oni to však vnímajú ako problém; rozhodne nie niečo, z čoho by sa mohli alebo mali radovať.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi