Ježiš ich však zavolal k sebe a povedal: Viete, že vládcovia panujú nad národmi a mocnári ich utláčajú. Medzi vami to tak nebude! Ale kto sa chce stať medzi vami veľkým, bude vaším sluhom. Kto sa chce stať medzi vami prvý, bude vaším otrokom. Ani Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a dať svoj život ako výkupné za mnohých. Evanjelium podľa Matúša 20,25-28

Správne predstavy o Mesiášovi idú ruka v ruke so správnymi predstavami o tom, čo znamená byť nasledovníkom Mesiáša. Učeníci mali problém s obidvoma týmito predstavami.
Hriech plodí hriech. Pochabé ambície Jakuba a Jána vyvolali u ostatných učeníkov žiarlivosť. Kríza v tejto malej skupine vyvrcholila pri vstupe do Jeruzalema. Vkrádalo sa medzi nich rozdelenie. Prežívali napätie a pocity, ktoré ich mohli natrvalo rozdeliť. Tým by bol Ježišov pôvodný zámer zmarený.
Neviem, či bol Ježiš v pokušení vzdať to s nimi, povedať si, že sú tvrdohlaví ako mulice, a odísť niekam preč. Určite si musel aspoň povzdychnúť, keď svojich dvanástich učeníkov musel opäť poučiť o základných princípoch svojho kráľovstva.
Tentoraz sa sústredil na skutočnú veľkosť a na to, čo znamená byť prvým. Jeho prevratné princípy sú dokonalým protikladom princípov tohto sveta. Na rozdiel od sveta, kde tými najväčšími sú vládcovia a panovníci, v nebeskom kráľovstve budú „veľkí“ tí, čo slúžia (ako reakcia na žiadosť Zebedejových synov – Mat 20,20.21) a „prví“ tí, čo sú teraz otroci (ako odkaz na podobenstvo o robotníkoch vo vinici vo veršoch 1-16). Ježiš končí slovami, že ani on neprišiel, aby si nechal slúžiť, ale aby slúžil a dal svoj život.
Ježiš tu jasne vyjadril myšlienku slúžiaceho vodcu. Z dejín vieme, že vedúci predstavitelia cirkvi ani kresťania všeobecne sa s týmto konceptom nestotožnili, podobne ako Ježišovi učeníci. Dôvod je jednoduchý: predstava slúžiaceho vodcu je proti ľudskej prirodzenosti. Jej realizácia si vyžaduje obrátenie a zmenu.
Ježiš venoval téme svojho a nášho kríža veľa času. Napriek tomu prijať tento princíp je dnes rovnako náročné, ako to bolo pred dvadsiatimi storočiami.
Pane, pomôž mi počuť tvoj hlas. Vstúp do môjho života a realizuj v ňom princípy svojho kráľovstva – dnes, zajtra a každý deň. Amen.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi