Vtedy mu Peter povedal: Pozri, my sme opustili všetko a nasledovali sme ťa. Čo za to budeme mať? Ježiš im odpovedal: Amen, hovorím vám: Pri obnovení sveta, keď Syn človeka zasadne na trón svojej slávy, aj vy, ktorí ste ma nasledovali, zasadnete na dvanásť trónov a budete súdiť dvanásť kmeňov Izraela. Každý, kto pre moje meno opustil domy alebo bratov, alebo sestry, alebo otca, alebo matku, alebo deti, alebo polia, dostane stonásobne viac a bude dedičom večného života. Evanjelium podľa Matúša 19,27-29

„Čo z toho budem mať? Čo získam ja a ďalší, ktorí sme sa vzdali všetkého a nasledovali ťa?“ Keby som bol Ježišom, bol by som v pokušení povedať Petrovi, aby radšej mlčal a zamyslel sa nad sebou. Dal by som mu najavo, že nemá najmenšiu predstavu o tom, čo znamená nasledovať.
Myslím, že všetci môžeme byť vďační, že nie som Ježišom. Náš Pán využil Petrovu egocentrickú otázku na to, aby povedal niečo, čo potrebovali počuť všetci učeníci – aj jeho nasledovníci o dve tisícročia neskôr.
Ježišova odpoveď na Petrovu otázku má dve roviny. Prvá sa týka toho, čo Peter chce počuť. (Mat 19,27-29) Druhá ilustruje to, čo Peter potrebuje počuť. (Mat 19,30; 20,16) Rovnaký postup zvolil Ježiš aj pri bohatom mládencovi. Mladík chcel počuť, že vstup do nebeského kráľovstva je založený na poslušnosti. (Mat 19,17) Potreboval však počuť, že Boh vyžaduje úplné odovzdanie sa. (verš 21)
Petrovu otázku o tom, akú odmenu dostane, by sme mali čítať v kontexte príbehu bohatého mládenca, ktorý sa nedokázal vzdať všetkého – na rozdiel od Petra a ostatných učeníkov, ktorí to urobili.
Podľa Matúša Ježišova odpoveď obsahuje niekoľko myšlienok. Po prvé, tí, ktorí sa dokázali vzdať svojej pozemskej rodiny, sa stávajú členmi veľkej Božej rodiny veriacich tu na zemi. Po druhé, majú zasľúbenie večného života. Po tretie, bude sa im dariť. Keď Peter počul Ježišove slová o tom, že každý z nich zasadne v nebeskom kráľovstve na trón, musel mať uši nastražené. Trón považoval za dôležitú vec. Ako o chvíľu uvidíme, záležalo mu na tom, aby ten jeho bol čo najbližšie pri Kristovom tróne.
Ježišova odpoveď obsahuje aj zašifrované varovanie pre Petra a ostatných učeníkov – nemajú si byť príliš istí svojím postavením v Božom kráľovstve len preto, že patria medzi jeho prvých nasledovníkov. Práve túto odpoveď Peter potrebuje počuť.
Pane, pomôž mi pri čítaní Tvojho slova počuť to, čo potrebujem – nielen to, čo chcem.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi