Učiteľ dobrý, čo mám robiť, aby som získal podiel na večnom živote? Ježiš mu povedal: … Poznáš prikázania: Nezabiješ, nescudzoložíš, nepokradneš, nebudeš krivo svedčiť, nebudeš podvádzať, cti si svojho otca a svoju matku. Evanjelium podľa Marka 10,17-19

Bohatý mládenec čakal, že mu Ježiš povie, čo má robiť. Ježiš mu dáva, čo chce. Hovorí, že ak túži po večnom živote, mal by „zachovávať prikázania“. (Mat 19,17) Potom Ježiš vymenoval niektoré prikázania z Desatora.
Tento zoznam nám pomáha nahliadnuť do mládencovho problému. Mali by sme si v ňom všimnúť prinajmenšom štyri veci. Po prvé, všetky citované prikázania sú z druhej dosky zákona. Hovoria o tom, ako sa máme správať k iným. Tento výber naznačuje, že problém tohto mladého muža sa zrejme týkal jeho vzťahu k iným ľuďom, nie jeho vzťahu k Bohu.
Po druhé, Ježiš vymenoval prikázania v príslušnom poradí: šieste, siedme, ôsme a deviate. Potom však, na naše prekvapenie, preskočí na piate prikázanie. Prečo? Nepochybne chce upútať pozornosť. Bohatý muž možno patril k tým, ktorých Ježiš u Marka 7,11-13 napomína kvôli tomu, že tradíciu zvanú korbán využívajú na to, aby sa vyhli povinnosti postarať sa o svojich rodičov v starobe.
Po tretie, nachádza sa tu vsuvka, ktorú v Desatore nenájdeme: „Nebudeš podvádzať.“ Tento výraz sa v tom čase používal v prípade, keď niekto zadržal mzdu robotníkom. Zdá sa, že bohatý mládenec mohol prinajmenšom časť svojho bohatstva získať na úkor chudobných.
Po štvrté, Ježiš vôbec nespomína desiate prikázanie (nepožiadaš). Čoskoro zistíme, že práve ono je jadrom duchovného problému tohto mladého muža.
V Matúšovom zázname tohto príbehu pridáva Ježiš k vymenovaným prikázaniam (Mat 19,19) citát z Tretej Mojžišovej knihy 19,18 („miluj svojho blížneho ako seba samého“). Ježiš používa text, ktorý bol v judaizme veľmi dôležitý. Mieri ním na problém mladého muža.
Na záver nášho dnešného čítania si skúsme predstaviť, že sa rozprávame s Ježišom o Desatore. Ktoré prikázania by uviedol, aby sa dotkol mojich „zvláštností“, ktoré potrebujem vyriešiť vo vzťahu k Bohu a ľuďom? Poctivá odpoveď nám môže odhaliť veľa vecí.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi