Potom ich začal učiť, že Syn človeka musí mnoho trpieť. Zavrhnú ho starší, veľkňazi i zákonníci, zabijú ho, ale na tretí deň vstane z mŕtvych. Hovoril im to celkom otvorene. Peter ho odviedol nabok a začal mu dohovárať. Ježiš sa obrátil k učeníkom a Petra pokarhal: Choď za mňa, satan, lebo nemáš zmysel pre Božie veci, len pre ľudské. Evanjelium podľa Marka 8,31-33

Hrdý Peter dostal ranu priamo medzi oči. Bol síce úprimný, ale dotkol sa najcitlivejšieho miesta svojho Pána. Sila Ježišovej výčitky ukazuje na dôležitosť kríža v jeho službe a na potrebu, aby budúci vodcovia cirkvi pochopili jeho ústrednú úlohu.
Pokušenie tentoraz prišlo od priateľa. Je smutné, že satan niekedy použije Ježišových nasledovníkov – ba aj Božích služobníkov – aby presadil vlastné zámery.
Ako kresťania zrádzame nielen Ježiša, ale aj jeden druhého. Aj my dokážeme zavádzať ostatných kresťanov na scestie a odvádzať ich od konania Božej vôle, keď im radíme, aby sa vyhli rizikám a nerobili nám problémy. Mali by sme byť pozornejší, než bol Peter, aby sme nevedomky nehrali satanovu úlohu.
Z Petrovej skúsenosti sa môžeme veľa naučiť. Napríklad to, že v jednom okamihu môžem zastávať Boží pohľad, no o chvíľu sa môžem stať satanovým nástrojom. V najlepšom prípade sme nespoľahlivé stvorenia, ktoré sú sčasti ovládané vedomosťami a sčasti neznalosťou. Všetci sme jednou nohou v Božom kráľovstve, ale druhou… Boli sme zachránení – v tom zmysle, že sme prijali Ježiša – ale pravda je taká, že Boh má s nami ešte veľa práce.
Ďalším ponaučením je, aby sme boli veľmi opatrní. Nesmieme zavrhovať iných kvôli ich hlúposti či chybám. V dňoch a týždňoch, ktoré prídu, prejaví Ježiš v práci so svojimi nedokonalými a slabými učeníkmi skoro nekonečnú trpezlivosť. Jeden autor napísal, že „ich hlúposť im bránila v tom, aby Ježišovi porozumeli“. Takto nerozumne sa správali až do vzkriesenia. Ale Ježiš nad nimi nezlomil palicu. Náš Spasiteľ im trpezlivo vysvetľoval, čo to znamená, že je Kristus, Mesiáš. Ako to nevzdal s nimi, nevzdáva to ani so mnou. A ja by som to nemal vzdávať s tebou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi