Potom ich začal učiť, že Syn človeka musí mnoho trpieť. Zavrhnú ho starší, veľkňazi i zákonníci, zabijú ho, ale na tretí deň vstane z mŕtvych. Evanjelium podľa Marka 8,31

„Musí“ znamená niečo nevyhnutné. Ježiš hovorí svojim učeníkom, že „musí byť zabitý“. Z Ježišovej perspektívy nebol kríž voľbou, ale nevyhnutným záväzkom. Ježiš neprišiel na túto zem len preto, aby žil bezhriešnym životom a dal nám príklad, ale aby „dal svoj život ako výkupné za mnohých.“ (Mar 10,45) „Toto je moja krv novej zmluvy, ktorá sa vylieva za mnohých,“ povedal Ježiš svojim učeníkom pri poslednej večeri. (Mar 14,24)
Kristova smrť je ústredným bodom plánu záchrany. Bez Ježišovej zástupnej smrti by sme nemohli byť vykúpení. Vzhľadom na tento nevyhnutný fakt začal Ježiš otvorene hovoriť s učeníkmi. Pri jeho prvom pokuse o to sa však ukázalo, že to nebude jednoduchá úloha.
Všetko, čo dosiaľ s učeníkmi prežil, totiž hovorilo o opaku. Podľa ich predstáv a očakávaní Mesiáš „vzíde z Dávidovho potomstva, aby vyslobodil zvyšok svojho ľudu“ a zároveň zničil jeho nepriateľov. (Ezdráš 12,32-34) Príde, aby „rozdrvil spupnosť hriešnikov ako nádobu hrnčiara, všetko rozbil na kusy železnou tyčou, slovom svojich úst zničil národy, ktoré žijú bez zákona“. (Šalamúnov Žalm 17,23-24)
Židia nevedeli nič o trpiacom Mesiášovi. Ježišove slová, že musí trpieť a zomrieť, zastihli učeníkov úplne nepripravených. Nevideli dôvod, prečo by Ježiš musel zomrieť. Trpiaci Mesiáš jednoducho neprichádzal do úvahy. Učeníci neboli pripravení na Mesiáša, ktorý zomrie, aby ich zachránil z ich hriechov. Očakávali Mesiáša, ktorý ich vyslobodí spod rímskeho útlaku.
Keďže nechápali rolu Mesiáša, neboli schopní pochopiť ani zmysel jeho vzkriesenia. Tento nedostatok im neskôr spôsobil veľké sklamanie.
Prvých učeníkov zaslepovala predpojatosť, s akou pristupovali k Písmu. Rovnaké nebezpečenstvo hrozí aj nám.
Pane, pomôž nám, aby sme očami videli a srdcom verili.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi