Odvtedy začal Ježiš poukazovať svojim učeníkom na to, že musí ísť do Jeruzalema a mnoho trpieť od starších, veľkňazov a zákonníkov, bude zabitý a na tretí deň vzkriesený. Evanjelium podľa Matúša 16,21

Teraz je už jasné, že Izrael ako celok Ježiša ako Mesiáša neprijme. Ježiš má pred sebou veľkú úlohu: pripraviť svojich učeníkov na vlastnú smrť.
V Evanjeliu podľa Matúša 16,21 sa nachádza prvá jasná zmienka o Ježišovej smrti. Všimnime si jednotlivé udalosti tak, ako sú tu opísané. Ježiš:
„musí ísť do Jeruzalema“,
„mnoho trpieť od starších, veľkňazov a zákonníkov“,
„bude zabitý“,
„a na tretí deň vzkriesený“.
Nie žeby Ježiš o niektorých týchto udalostiach už predtým nehovoril. Teraz však nastal čas povedať učeníkom všetko na rovinu. Tento význam je skrytý v slovách „Ježiš začal“. Odteraz musí Ježiš o týchto veciach hovoriť otvorene a jednoznačne.
Prečo o tom Ježiš začal hovoriť práve od tohto okamihu? Petrovo vyznanie, že Ježiš je Kristus, syn živého Boha, ukázalo, že učeníci sa začínajú orientovať. Už vedia, kto je Ježiš. Jedna vec je vyznať, že Ježiš je Mesiáš, niečo iné je pochopiť povahu Ježišovho mesiášstva. Učeníci nosili vo svojej mysli predstavu o sláve a triumfe; Ježiš vedel, že ho čaká odmietnutie a smrť. Keď pozoroval, ako proti nemu náboženské mocnosti stroja úklady, uvedomil si nevyhnutnosť predstaviť svojim nasledovníkom pravú povahu svojho poslania.
Prečo taká naliehavosť? Keby učeníci neboli dopredu informovaní o Ježišovej smrti, táto udalosť by ich vieru úplne zničila. Aj keď o tom vedeli, ich viera prežila len tak tak. Ježiš im to však hovorí dopredu, aby keď sa to stane, zachovali si svoju vieru. (Ján 13,19)
Ježiš nemohol tieto informácie poskytnúť učeníkom skôr. Keby to urobil, učeníci by ho vzhľadom na vtedajšiu všeobecnú predstavu o Mesiášovi ako víťaznom kráľovi zrejme hneď zavrhli. Odmietli by mu veriť. Teraz už vedeli, kto Ježiš je, a tak im mohol začať vysvetľovať, aké je jeho poslanie.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi