Dve skaly

Ježiš mu odpovedal: Blahoslavený si, Šimon, syn Jonáša, lebo ti to nezjavilo telo a krv, ale môj Otec, ktorý je v nebesiach. A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tej skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Evanjelium podľa Matúša 16,17.18

Petrove citlivé uši museli zajasať nadšením, keď od Ježiša počul tieto slová. Znelo to ako skutočné požehnanie. Šimon Jonášov bolo Petrovo oficiálne meno. Ježiš nepochyboval o tom, že to Petrovi prostredníctvom Ducha Svätého zjavil sám Otec.
Po týchto slovách nasleduje pasáž, ktorá sa stala v kresťanských dejinách jednou z najdiskutovanejších: „Ty si Peter a na tej skale postavím svoju cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.“
Otázkou je, kto alebo čo je tá skala, ktorá tvorí základ cirkvi. Bol to Peter ako človek alebo Petrovo vyznanie, že Ježiš je skutočne Kristus?
Skôr ako túto otázku zodpovieme, musíme si uvedomiť, že v tomto texte o skale sa nachádza určitá slovná hračka. V gréčtine môžeme čítať: „Ty si petros, a na tejto petra vybudujem svoju cirkev.“ Josephus používal výraz petra, keď písal o masívnych kamenných blokoch vo vežiach Jeruzalema. (Vojny 6.140) Pojem petros označuje bežný kameň, ktorý môže človek vziať do ruky. Toto chápanie je v súlade s textom Efezanom 2,20, kde Pavol pripodobňuje Krista k „uholnému kameňu“ a apoštolov a prorokov označuje za tých, ktorí spolu s ním tvoria základ stavby cirkvi.
Keby Ježiš určil Petra za vodcu učeníkov, pokračujúce dohady o tom, kto z nich je najväčší, by boli úplne zbytočné. Možno práve toto Peter chcel od Ježiša počuť. Ale ako čoskoro uvidíme, Peter chcel počuť veľa vecí, ktoré Kristus nemal nikdy v úmysle vysloviť.
Peter v skutočnosti počul to, že pravda, ktorú vyjadril vo svojom vyznaní – že Ježiš je Kristus, teda pomazaný Mesiáš a syn živého Boha – sa stane základom, na ktorom bude stáť kresťanská cirkev.
Ani pekelné mocnosti nebudú schopné zastaviť rast Kristovej cirkvi. Kristova moc nad smrťou vo vzkriesení (prvá zmienka u Matúša 16,21) posilní aj malé kamene, keď si uvedomia, že patria k veľkej skale. Ak budú spojení s Kristom ako skalou, ľudia im nemôžu ublížiť. Nemáme sa čoho báť. Slúžime vzkriesenému Pánovi.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi