Sluhovia sa vrátili k veľkňazom a farizejom a tí sa ich opýtali: Prečo ste ho nepriviedli? Sluhovia odpovedali: Človek takto nikdy nehovoril. Tu im farizeji vyčítali: Hádam ste sa nedali aj vy zviesť? Uveril v neho azda niekto z popredných mužov alebo z farizejov? Tu im povedal Nikodém… Či náš zákon súdi človeka, skôr než ho vypočuje a zistí, čo robí? Odpovedali mu: Nie si aj ty z Galiley? Skúmaj Písma a uvidíš, že z Galiley prorok nepovstane. Evanjelium podľa Jána 7,45-52

Keď nastalo obdobie nekonečných konfrontácií so židovskými predstaviteľmi, Ježiš prestal byť v bezpečí. Vedel, čo sa deje. Napriek tomu, že tlak sa stupňoval, on neustupoval. Otvorene hovoril v chráme a spochybňoval učenie náboženských vodcov národa.
Tento problém začal byť taký očividný, že obyčajní ľudia začali diskutovať o tom, prečo náboženskí vodcovia proti Ježišovi nezakročia: „Vari už aj poprední muži spoznali, že je to Mesiáš?“ (Ján 7,26)
To bolo priveľa. Bola to posledná kvapka. Vedúci predstavitelia vyslali delegáciu, aby Ježiša zatkla. Chceli ukončiť tieto problémy. Situácia sa však zvrtla proti nim. Vykonávatelia zákona sa vrátili s prázdnymi rukami. Vyhlásili, že ešte nikdy nepočuli nikoho hovoriť tak, ako hovoril Ježiš.
Táto udalosť mohla náboženským predstaviteľom otvoriť oči. Oni však začali namietať, že v Ježiša uverili len nevzdelaní dedinčania. Nikto zo židovskej veľrady, chrámových úradníkov ani farizejov Ježiša neprijal.
V tejto situácii prehovoril jeden z predstaviteľov sanhedrinu. Nikodém, ktorý podľa Jána 3 v noci tajne navštívil Ježiša, pripomenul, že židovský zákon nemôže nikoho odsúdiť bez toho, aby ho vypočul. Reakciou na jeho slová však boli len posmešné poznámky.
Všimnite si, že Nikodém je ešte stále veľmi opatrný. Ježiša ani nebráni, ani nevystupuje otvorene ako jeho nasledovník. Opatrne povie niekoľko slov, ktoré naznačujú, že tajomný vánok Ducha pôsobí na jeho srdce i život. (Ján 3,7.8)
Nikodém vo svojom proteste nepokračuje. Srdce mu hovorí, aby Ježiša bránil, ale hlava mu hovorí, aby neriskoval. Urobil však ďalší krok na ceste za Ježišom. Otvorene sa zaňho postaví až po Ježišovom ukrižovaní, keď spolu s Jozefom z Arimatie pochovajú Ježišovo mŕtve telo. (Ján 19,38-42)
Nikodéma Boh viedol postupne krok za krokom. Rovnakým spôsobom vedie aj teba a mňa.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi