Viera rastie

Keď sa zvečerilo, bol tam sám. Loď bola vzdialená od brehu už mnoho stadií a zmietali ňou vlny, pretože vietor fúkal proti nim. Počas štvrtej nočnej stráže prišiel k nim Ježiš, kráčajúc po mori… Peter mu odpovedal: Pane, ak si to ty, rozkáž mi, aby som prišiel k tebe po vode! On povedal: Poď! Peter vystúpil z lode, kráčal po vode a šiel k Ježišovi. Evanjelium podľa Matúša 14,23-29

Peter chodí po vode! Úžasné! Pozerajte sa všetci na neho!
V tej chvíli nastali problémy. Najodvážnejšiemu z Ježišových učeníkov sa celkom darilo chodiť po vode, kým sa pozeral na Ježiša. Potom sa však sústredil na seba a na to, ako mu to ide. Všimol si zúrivý vietor a búrku – a jeho víťazné chodenie s Kristom po vodách skončilo. Netrvalo dlho.
Len čo svoj zrak odvrátil od Ježiša, Peter sa začal topiť. V zúfalstve stačil vykríknuť: „Pane, zachráň ma!“
Ježiš ho zachránil. Zopakuje sa to ešte niekoľkokrát, keď sa tento veľký apoštol bude opäť zmietať medzi vierou a pochybnosťami. Ježiš to robí aj pre nás, keď akosi váhavo postupujeme vpred na našej duchovnej ceste. Niektoré dni by som aj ja „mohol chodiť po vodách“. Inokedy zisťujem, že veľmi rýchlo klesám ku dnu. Jedinou konštantou je blízkosť Ježiša, ktorý je pripravený „zachrániť“ nás, keď ho o to požiadame.
Scéna, v ktorej Peter chodí po vode, sa odohráva po tom, čo Ježiš nasýtil päťtisícový zástup a svojich učeníkov poslal preč. Keď Ježiš skončil svoju modlitbu, vybral sa za nimi. Učeníci práve zápasili s divokou búrkou. Vtedy Peter vstúpil na vodu a naučil sa, aké dôležité je nespúšťať Ježiša z očí.
V tejto príhode s búrkou sa nachádza ešte jedna veľmi dôležitá pravda. Keď sa Ježiš a Peter dostali do člnu, búrka zázračne utíchla. Učeníci sa so slovami, že Ježiš je iste Boží Syn, začali Ježišovi klaňať. (Mat 14,33)
Je to prvýkrát, čo učeníci nazvú Ježiša Božím Synom, ale nie naposledy. Zakaždým, keď ho takto nazvú, lepšie pochopia, kto je vlastne ich Pán.
Ich skúsenosť sa môže podobať našej. Deň čo deň môžeme lepšie poznávať Ježiša, ktorý je objektom nášho uctievania a zdrojom našej sily.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi