Lebo Syn človeka prišiel hľadať a spasiť, čo zahynulo. Evanjelium podľa Lukáša 19,10

Stratený! Význam tohto slova najlepšie chápe človek, ktorý sa už niekde stratil.
Stalo sa vám, že ste niekde zablúdili? Spomínam si, keď som sa ako dospievajúci chlapec stratil na túre v sekvojových lesoch severnej Kalifornie. Najprv som bol celkom pokojný. Vedel som, že keď sa budem dostatočne vytrvalo snažiť, dostanem sa z toho. Čím ďalej som však šiel, tým som bol stratenejší. Nič som nespoznával, nič mi nebolo ani trošku povedomé. Vtedy sa ma zmocnila panika.
Stratiť sa nie je príjemný pocit. Človek prežíva veľmi silné emócie. Kto sa stratí, má jedinú túžbu a jediný cieľ – nájsť cestu domov.
Pri čítaní Biblie by sme mali venovať pozornosť tomu, čo znamená „byť stratený“. Toto slovo neznamená byť prekliaty ani odsúdený k zániku, ale to, že sme sa ocitli na zlom mieste. Ľudia sú stratení, keď zablúdia od Boha, keď sa búria proti jeho vôli a vydajú sa na vlastnú cestu životom.
Niektorí stratení ľudia si vôbec neuvedomujú, že sa stratili. Boli to napríklad farizeji v Ježišových dňoch alebo rôzni „svätí“ ľudia v každej generácií. Podarilo sa im stratiť sa v cirkvi. Sú však aj takí ľudia, ktorí si uvedomujú, že sú duchovne stratení a túžia po záchrane. Sú to Zachejovia tohto sveta.
Vyhlásenie, že prišiel hľadať a spasiť tých, ktorí sa stratili, je jednou z najdôležitejších právd, ktoré Ježiš vyslovil. Ježišovi je jedno, či ste sa stratili v cirkvi alebo v pochybnom dome. On vás hľadá.
Písmo o tom hovorí od začiatku až do konca. Len čo Adam a Eva zhrešili, hneď je tam Boh, ktorý ich hľadá v záhrade. Tak to bolo aj so stratenou mincou a stratenou ovcou u Lukáša 15. Spasenie neznamená, že my ideme k Bohu. Je to Boh, kto nás hľadá. Boh tak miloval svet, že poslal svojho jediného Syna na svet, aby hľadal tých, ktorí sa stratili. Božia láska a milosť sú vždy prvotné a aktívne. Boh nečaká, kým sa my pohneme z miesta. Boh ide za nami.
Ďakujem Ti, Otče, za bohatstvo Tvojej milosti. Ďakujem, že si ma hľadal a našiel. Prosím, pomôž mi, nech sa Ťa stále držím za ruku.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi