Keď Ježiš prišiel na to miesto, pozrel hore a povedal mu: Zachej, poď chytro dolu, lebo dnes musím zostať v tvojom dome. On chytro zliezol a s radosťou ho prijal. Všetci, ktorí to videli, reptali: K hriešnemu človeku si vošiel oddýchnuť. Evanjelium podľa Lukáša 19,5-7

Keď bol najnenávidenejší muž v meste nútený vyliezť na strom, musela to byť pre obyvateľov Jericha veľmi zaujímavá situácia. Nestáva sa predsa každý deň, aby si niekto taký výnimočne bohatý ako Zachej, vyhrnul svoj honosný odev a liezol na strom.
Pravdu povediac, Zachej nemal na výber, ak chcel uvidieť Ježiša. Predstavujem si, že sa o to snažil niekde pozdĺž cesty. So svojou nízkou postavou sa pokúšal pretlačiť k nemu cez zástup. Niekomu inému by sa to možno podarilo. Zachej však zakúsil len ostré lakte pod rebrami a kopance uprostred tlačiaceho sa anonymného zástupu. Tu si to ľudia mohli dovoliť bez toho, že by sa museli obávať ďalšieho zvýšenia daní. Bol to veľký deň pre nahnevaných ľudí v dave, ale deň plný strkania pre Zacheja. Dostal to, čo si zaslúžil.
Aj Zachej mal však svoje potreby. A jednou z nich bolo uvidieť Ježiša. Bol si vedomý toho, že to bude zrejme maximum, čo sa mu dostane. Židia totiž pokladali výbercov daní za nečistých. Nielenže pracovali pre nenávidených Rimanov, ešte aj vymáhali dane. Podľa toho, ako sa im to páčilo, mohli požadovať väčší diel z vašich ťažko zarobených peňazí. Takíto ľudia nemali ani prístup do synagógy.
Tam hore na strome – to bolo jediné riešenie. A potom sa stal zázrak všetkých zázrakov: Ježiš sa zastavil priamo pod stromom a pozval sa na obed do domu tohto nízkeho hriešnika.
Všetci zostali šokovaní. Najviac šokovaný bol však samotný Zachej. Ľudia začali reptať a sťažovať sa. Veď to bol škandál. Tento takzvaný prorok sa priatelí s takým očividným klamárom!
Podobne ako u Lukáša 15, aj tu sa stretávame s reptaním zákonníkov a farizejov. Tentoraz to však nie je podobenstvo, ale reálny život. Ježiš dokázal vycítiť potrebu ľudí. Zmyslom jeho života bolo tieto potreby napĺňať. Zachej nebol len najbohatším človekom, ale aj najosamelejším. V Ježišovi našiel priateľa.
Dobrou správou je, že Ježiš sa chce spriateliť s každým z nás – ak sa pokoríme a dovolíme mu vojsť k nám.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi