Potom vošiel do Jericha… A tu bol muž, menom Zachej, ktorý bol hlavným mýtnikom a bol bohatý. Túžil uvidieť Ježiša, aby vedel, kto to je, no pre zástupy ho nemohol zazrieť, lebo bol malej postavy. Bežal teda napred a vyliezol na divý figovník, aby ho odtiaľ videl, lebo tadiaľ mal ísť. Keď Ježiš prišiel na to miesto, pozrel hore a povedal mu: Zachej, poď chytro dolu, lebo dnes musím zostať v tvojom dome… Všetci, ktorí to videli, reptali: K hriešnemu človeku si vošiel oddýchnuť. Evanjelium podľa Lukáša 19,1-7

Zachej bol najnenávidenejší muž v meste. Ľudia mali dôvod neznášať ho. Nebol len obyčajným výbercom daní, ale bol vrchným výbercom daní. Bol veľmi bohatý. Vlastnil jeden z najväčších domov v meste. Nosil krásne šaty. Jeho dom bol plný služobníctva. Ale ľudia vedeli, že Zachej je bohatý len preto, lebo si neprávom privlastňuje ich peniaze.
Jericho bolo ako stvorené pre colníka, ktorý túžil zbohatnúť. Toto mesto ležalo v údolí Jordánu. Bolo križovatkou obchodných ciest z východu na západ a zo severu na juh. V okolí mesta rástlo veľa paliem a balzamovníkov, ktoré svojou vôňou nasycovali okolitú krajinu. Josephus nazval Jericho „najtučnejším mestom v Palestíne“. Rimania distribuovali datle a balzam z Jericha do celej svojej ríše.
Bolo to skvelé miesto pre výbercu daní, nehovoriac o spôsobe, akým sa vtedy dane vyberali. Systém priam ponúkal zneužívanie. Túto pozíciu v danej oblasti prideľovali v tom čase Rimania. Na základe toho, aká bohatá bola daná oblasť, odovzdali právo vyberať daň tomu, kto ponúkol viac. Čo dokázal colník vybrať navyše, zostalo jemu. Keď sa ľuďom nepáčili dane, ktoré určil, boli tu rímski vojaci, a tí stáli za ním.. Zaplať alebo uvidíš!
Zachej sa dostal na vrchol kariérneho rebríčka. Ako vrchný colník mal pod sebou ďalších výbercov, od ktorých dostával percentá z ich zárobku. Bola to zlatá baňa. Vďaka nej bol Zachej najnenávidenejším mužom v meste.
Keď Ježiš prichádza do Jericha, sme svedkami toho, ako sa najmenej populárny muž v meste stretáva s tým, kto je najviac obľúbený. Zachej bol síce bohatý, ale tiež osamelý – a vedel, že niečo v jeho živote nie je v poriadku. Nevedel síce presne, čo to je a v čom spočíva jeho problém. Počul však o novom prorokovi, medzi ktorého učeníkmi je dokonca aj výberca daní.
Podobne ako človek, ktorý si uvedomuje svoju potrebu, aj Zachej chcel uvidieť Ježiša.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi