Dvaja muži vošli do chrámu modliť sa. Jeden bol farizej, druhý mýtnik. Farizej stál a takto sa v duchu modlil: Bože, ďakujem ti, že nie som ako ostatní ľudia: vydierači, nespravodliví, cudzoložníci alebo ako tento mýtnik. Postím sa dva razy do týždňa, dávam desiatky zo všetkého, čo získam. Mýtnik však stál opodiaľ a neodvážil sa ani len oči zdvihnúť k nebu, bil sa do pŕs a hovoril: Bože, buď milostivý mne hriešnemu. Hovorím vám: Tento odišiel domov ospravedlnený, a tamten nie. Lebo každý, kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený. Evanjelium podľa Lukáša 18,10-14

Niet nad modlitby k sebe o sebe! Všetko, čo farizej o sebe povedal, bola pravda. Skutočne sa postil a dôsledne dával desiatky. Bol iný než ostatní ľudia. Rozhodne sa vôbec nepodobal tomu mizernému výbercovi daní.
Farizej bol dobrý človek. A on to vedel. Vo svojej modlitbe sa chce uistiť, že aj Boh o tom vie. Preto prichádza so svedectvom o svojej spravodlivosti, o vernosti cirkvi a tak ďalej. Pripomína rabína Simeona ben Jochaia, ktorý raz vyhlásil: „Ak sú na svete len dvaja spravodliví ľudia, som to ja a môj syn; ak je len jeden, tak som to ja!“ V skutočnosti sa farizej v tomto podobenstve ani nemodlí. Chce len informovať Boha o svojej dobrote.
„Ale,“ ako píše William Barclay, „otázka neznie: Som taký dobrý ako moji blížni? Otázka znie: Som taký dobrý ako Boh?“ Keď sa človek postaví vedľa Boha, jediné, čo môže urobiť, je zvolať: „Bože, buď milostivý mne hriešnemu.“
Taká bola modlitba colníka. Všimnime si, že je veľmi osobná. Výberca daní si bol vedomý svojich nedostatkov i vzbury voči Bohu. Jeho vyznanie pramení z hĺbky zlomeného srdca.
Stal sa zázrak milosti. Pred Bohom neobstojí hrdosť na vlastnú dobrotu, ani dobrota samotná. Boh prijíma len poctivý pohľad na vlastný život vo svetle Božieho slova a Božieho charakteru.
„Ale ak vyznávame svoje hriechy, on je verný a spravodlivý: Odpustí nám hriechy a očistí nás od všetkej neprávosti.“ (1 Ján 1,9) „Veď ste spasení milosťou skrze vieru. A to nie je z vás, je to Boží dar. Nie zo skutkov, aby sa nikto nevystatoval.“ (Ef 2,8.9)
Všimnite si: „Tým, čo si namýšľali, že sú spravodliví a inými pohŕdali, povedal toto podobenstvo.“ (Luk 18,9)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi