Bol bohatý človek. Obliekal sa do purpuru a kmentu a deň čo deň skvostne hodoval. Pri jeho bráne líhaval akýsi žobrák menom Lazár, plný vredov. Túžil nasýtiť sa odpadkami z boháčovho stola, ale iba psy prichádzali a lízali mu vredy. Evanjelium podľa Lukáša 16,19-21

Ježiš sa dostáva do svojej najlepšej rozprávačskej formy. Všimnime si úplné protiklady v tomto príbehu – boháč si hovie v maximálnom luxuse, zatiaľ čo žobrák Lazar je taký zúbožený, ako si len vieme predstaviť. Všimnime si aj drobné dokresľujúce detaily – psy, ktoré olizujú vredy Lazara, či jeho túžbu zjesť aspoň niekoľko odrobiniek spadnutých zo stola. Lazar je jediná postava, ktorej dal Ježiš vo svojich podobenstvách meno. Veľmi zaujímavé je, že meno tohto muža znamená „ten, ktorému Boh pomôže“.
Keď Lazar „umrel, anjeli ho zaniesli do Abrahámovho lona“. Zomrel aj bohatý muž a ocitol sa v mukách pekla, odkiaľ „uzrel… Lazara“. Vtedy zvolal: „Otec Abrahám, zľutuj sa nado mnou a pošli Lazára, nech si namočí aspoň konček prsta vo vode a ovlaží mi jazyk, lebo sa v tomto plameni hrozne trápim.“ Abrahám mu však povedal, aby si spomenul na minulosť, keď on mal dostatok všetkých dobrých veci a Lazar trpel hladom a bolesťou. Boháč teda požiadal Abraháma aspoň o to, aby poslal Lazara varovať jeho piatich bratov. „Nech im vydá svedectvo, aby sa nedostali aj oni na toto miesto múk.“ (Luk 16,22-28)
Potom prichádza knokaut: „Abrahám mu odpovedal: Majú Mojžiša a prorokov, nech ich poslúchajú. Ale on povedal: Nie, otec Abrahám. Ale ak príde niekto z mŕtvych, budú sa kajať. Odpovedal mu: Ak neposlúchajú Mojžiša a prorokov, nedajú sa presvedčiť, ani keby niekto vstal z mŕtvych.“ (verše 29-31)
Niektorí ľudia chápu toto podobenstvo doslovne aj s jeho detailmi. Chvíľu sa nad ním zamyslime. Sú azda nebesia tak blízko pri pekle, že je možné viesť rozhovor medzi oboma stranami? Takéto uvažovanie sa zakladá na gréckej predstave života po smrti a existencie pekla, nie na židovskej predstave spánku mŕtvych v hroboch. (Dan 12,2)
Ježiš spojil zaujímavý folklór a dobovú mytológiu, aby zdôraznil tri myšlienky: (1) Bohatstvo nie je znakom Božieho požehnania ani večnej odmeny. (2) Máme pamätať na tých, ktorým sa nedarí tak, ako nám. (3) Ani zázraky nezmenia človeka, ktorý nie je ochotný nechať sa poučiť z Božieho slova, ako je predstavené v Biblii.
Otče, pomôž mi, aby som dnes dovolil Tvojmu Slovu formovať môj život. Pomôž mi, aby som si Tvoje Slovo viac vážil.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi