Týchto Dvanástich vyslal Ježiš a prikázal im: Nechoďte na cestu k pohanom a nevojdite do mesta Samaritánov. Choďte radšej za ovcami, ktoré sa stratili z domu Izraela. Choďte a ohlasujte: Priblížilo sa nebeské kráľovstvo. Chorých uzdravujte, mŕtvych krieste, malomocných očisťujte, démonov vyháňajte. Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte. Evanjelium podľa Matúša 10,5-8

Prvé štyri verše desiatej kapitoly Matúšovho evanjelia obsahujú menný zoznam dvanástich učeníkov, ktorých Ježiš teraz nazýva „apoštolmi“. Táto zmena terminológie poukazuje na zmenu roly týchto dvanástich mužov. Doteraz boli učeníkmi, teda tými, ktorí sa od Ježiša učili a nasledovali ho. Teraz ich Ježiš označuje za apoštolov (z gréckeho slova apostolos, čo znamená „vyslaný ako posol“). Jedna vec je byť nasledovníkom niekoho, kto prináša posolstvo, niečo celkom iné je stať sa poslom.
Doteraz sa dvanásti učeníci podobali pasažierom v aute. Teraz im Ježiš zveruje kľúče od vozidla. Skôr ako si niekto sadne za volant a vydá sa na svoju prvú samostatnú jazdu, musí absolvovať dôkladnú prípravu v autoškole. Podobne aj Ježiš dáva svojim učeníkom veľmi konkrétne rady o tom, ako majú plniť svoje poslanie.
Po prvé, radí im, aby vyhľadávali židovských poslucháčov. Nech nejdú k Samaritánom ani k pohanom.
To je celkom zvláštny príkaz od muža, ktorý prišiel ako Spasiteľ zachrániť celý svet. Ale Ježiš má na to svoje dôvody. Učeníci ešte neboli psychicky pripravení na styk s pohanmi. Dokonca aj po rokoch Peter považuje za takmer nemožné, aby vstúpil do domu pohana. (Sk 10) Boh mu musí jasne zjaviť, že je to v poriadku. Potom musí svoje konanie niekoľkokrát obhajovať.
Závažnejším dôvodom, prečo sa mali pohanom vyhýbať, boli samotné židovské predsudky. Keby Ježišovi nasledovníci začali hneď pracovať medzi pohanmi, ani jeden pravý Žid by im nevenoval pozornosť. Len by to potvrdilo podozrenie Ježišových nepriateľov, že poslúcha satana.
Príde čas, keď sa misia rozšíri za hranice Izraela. Dokazuje to kniha Skutky apoštolov. Ježiš nám dáva jeden dôležitý princíp týkajúci sa evanjelizácie: Neoddávajte sa márnym snom o tom, že získate „slávu“ niekde ďaleko za hranicami. Začnite usilovne pracovať tam, kde sa nachádzate.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi