Nebeské kráľovstvo je podobné pokladu ukrytému na poli. Keď ho človek našiel, skryl ho, od radosti šiel a predal všetko, čo mal, a kúpil to pole. Nebeské kráľovstvo je ďalej podobné kupcovi, ktorý hľadal krásne perly. Keď objavil jednu drahocennú perlu, odišiel, predal všetko čo mal, a kúpil ju. Evanjelium podľa Matúša 13,44-46

Všetci milujeme výhodné ponuky. Niektorí ľudia stoja v rade pred obchodom celé hodiny, aby kúpili niečo lacnejšie.
Z perspektívy takého lovca výhodných ponúk predstavuje kresťanstvo veľmi zlý obchod.
Podobenstvá o poklade na poli a o perle nás opäť vracajú k reakcii ľudí, ktorí Ježiša neprijali, podobne ako v podobenstve o rozsievačovi. Nie div, že Ježišovo kráľovstvo nebolo u väčšiny ľudí populárne, a to vrátane náboženských vodcov. Dnes to nie je inak.
Prečo? Pretože cena za prijatie Ježiša ako Pána a Kráľa nie je menej než všetko, čo máme a čím sme. Neskôr Ježiš povie svojim učeníkom, že cena za kráľovstvo je – ukrižovať seba. (Mat 16,24.25)
Dietrich Bonhoeffer, ktorý bol popravený za pokus zastaviť Hitlerovo šialenstvo, napísal: „Keď Kristus povoláva človeka, vyzýva ho, aby bol ochotný zomrieť“. Nie je to nijaká lacná milosť, nijaká výhodná ponuka v obchode. Praví kresťania sú tí, ktorí si uvedomujú hodnotu toho, čo Kristus ponúka. Sú ochotní vzdať sa všetkého, čo majú a čím sú, aby sa stali toho súčasťou. To nie je výhodná kúpa.
Okolo nás sa však potulujú lovci výhodných ponúk. Chcú získať perlu – poklad, ale „v akcii“, so zľavou. Tento uhol pohľadu nám do značnej miery pomáha pochopiť cirkevné spoločenstvo. Len niektorí z členov dali všetko. Ďalší sú kúkoľom, ktorý sa v Hospodinovej záhrade tvári ako pšenica. Ak sa chce človek stať pravou pšenicou, musí byť ochotný vzdať sa pre Božie kráľovstvo úplne všetkého.
Absencia výhodných nákupov vysvetľuje, prečo pravé kresťanstvo vždy bolo a bude záležitosťou menšiny.
Ak však pochopíme, čo Kristus ponúka, uvedomíme si, že v skutočnosti ide o výhodnú kúpu. Čoho sa vzdávam? Krátkeho života, ktorý sa končí smrťou a je plný problémov. Čo získam? Večný život bez chorôb, bolesti a utrpenia. (Zj 21,1-4)
Napokon to naozaj nie je zlý obchod.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi