Duchovná slepota

Ježiš sa dopočul, že ho vyhodili. Vyhľadal ho a povedal mu: Ty veríš v Syna človeka? Ten mu odpovedal: A kto je to, Pane, aby som v neho veril? Ježiš mu povedal: Už si ho videl; je to ten, čo sa s tebou rozpráva. A on povedal: Verím, Pane, a klaňal sa mu. Tu Ježiš povedal: Súdiť som prišiel na tento svet, aby tí, čo nevidia, videli, a tí, čo vidia, oslepli. Evanjelium podľa Jána 9,35-39

Ježiš nikdy neopustí tých, ktorí sa rozhodli nasledovať ho, aj keby sa stali vyvrheľmi ako tento uzdravený muž. (Ján 9,34) Kvôli svojmu rozhodnutiu nasledovať Ježiša možno majú problémy v rodine alebo dokonca prišli o prácu. Dobrou správou je, že Ježiš je vždy na našej strane, ak sa my rozhodneme byť na jeho strane.
Ježiš hľadá muža, ktorý bol vylúčený zo spoločnosti, a vedie ho ďalej cestou viery. Tomuto pokornému človeku Ježiš odhalil svoju totožnosť – a muž prijal Ježiša ako Božieho Syna v ešte väčšej plnosti. Tým, ktorí sú oddaní Ježišovi, dáva Boh nové zjavenie, vďaka čomu vidia duchovné veci jasnejšie.
Príbeh muža, ktorý sa narodil slepý, končí témami, ktoré sú Jánovi blízke. Ježiš prišiel na svet, aby nastal súd. Kedykoľvek sa ľudia stretnú s Ježišom, musia sa rozhodnúť – a tým sa stávajú sami sebe sudcami.
Tí, ktorí sa domnievajú, že všetko vedia, nie sú schopní rozpoznať svoju slepotu. Nedokážu si ju uvedomiť. Takým niet pomoci – nemajú žiadnu nádej.
Otvorené oči majú tí, ktorí si uvedomujú svoju slepotu a túžia vidieť lepšie. Len tí, ktorí uznávajú svoju slabosť, môžu byť posilnení. Len tí, ktorí si priznajú svoju slepotu, môžu začať vidieť. A len tým, ktorí vyznajú svoje hriechy, môže byť odpustené.
Ako v prípade farizejov v Ježišových dňoch, ani dnes sa nedá pomôcť ľuďom, ktorí o pomoc nestoja. No tí, ktorí sa narodili slepí a slabí, budú uzdravení.
Po konfrontácii s Ježišom buď začneme vidieť jasnejšie, alebo na nás doľahne väčšia tma. Stretnutie s Ježišom je predvolanie na súd. Buď priznáme svoju slepotu a budeme uzdravení, alebo budeme ďalej tvrdiť, že perfektne vidíme – a zostaneme v tme.
Dnes sa nám všetkým – tebe aj mne – ponúka skvelá príležitosť. Využime ju.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi