Ako vidíš?

Preto sa ho aj farizeji opýtali, ako začal vidieť. Povedal im: Priložil mi na oči blato, umyl som sa a vidím. Tu niektorí z farizejov povedali: Ten človek nie je z Boha, lebo nezachováva sobotu. Iní však hovorili: Ako môže hriešny človek robiť takéto znamenia? A vznikla medzi nimi roztržka. Opýtali sa teda znova toho slepého: Čo hovoríš o ňom ty? Veď tebe otvoril oči! A on odpovedal: Je prorok! Evanjelium podľa Jána 9,15-17

Zrak je pre každého z nás mimoriadne dôležitý. Nedokážeme si predstaviť, aké to je byť nevidiaci – alebo sa nevidiacim dokonca narodiť. Preto sa snažíme zrak si chrániť. Má pre nás veľkú cenu.
V 9. kapitole Jánovho evanjelia čítame príbeh o tom, ako Ježiš uzdravil slepého od narodenia. Ani dnes to nie je bežná vec. Všetci nad tým žasli. Bol to zázrak, ktorému nebolo ľahké len tak uveriť. Židov však trápil iný problém – že sa to stalo v sobotu. Preto sa farizeji rozhodli niečo v tejto veci podniknúť.
Z otázok, ktoré položili uzdravenému mužovi, môžeme konštatovať, že svojím „duchovným zrakom“ videli veci rozmazane. Nevedeli, čo si o tom majú myslieť. Niektorí pochybovali, že sa to vôbec stalo až kým sa neporozprávali s rodičmi onoho muža. Keď sa im tieto „zadné vrátka“ zavreli, stáli pred ťažkým hlavolamom. Niektorí tvrdili, že kto prichádza od Boha, nemôže robiť také skutky v sobotu. Ďalší však poukazovali na to, že žiadny hriešny človek by taký zázrak vykonať nedokázal. Je zrejmé, že z toho boli zmätení.
Zvláštnu úlohu majú v príbehu rodičia uzdraveného muža. Nepochybovali o tom, že ich syn sa narodil nevidiaci a teraz vidí. No strach z toho, že by ich mohli vylúčiť zo synagógy a že by mohli stratiť svoje spoločenské postavenie, im zatemnil zrak.
Nakoniec sa pozrime na nevidiaceho muža. Pre neho bolo najdôležitejšie, že prvýkrát vo svojom živote videl. Bol si vedomý toho, že prežil neuveriteľný zázrak.
Keď sa ho spýtali, kto je Ježiš, najprv ho nazval prorokom. (Ján 9,47) Napokon ho uznáva za Boha a padá pred ním na kolená. (verš 38) Uzdravený muž hľadí očami viery.
Aký je môj duchovný zrak? Vidím alebo som nevidiaci?
Otče, prosím, pomôž mi, aby som Ťa videl zreteľnejšie. Pomôž mi odložiť strach, ktorý skresľuje moje videnie. Pomôž mi vidieť Ťa očami viery v stále živších farbách.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi