Uzdravený odišiel a povedal Židom, že je to Ježiš, kto ho uzdravil. Židia prenasledovali Ježiša aj za to, že to robil v sobotu. Ale Ježiš im povedal: Môj Otec pracuje doteraz, aj ja pracujem. Preto sa Židia ešte väčšmi usilovali zabiť ho, lebo nielenže rušil sobotu, ale aj Boha nazýval svojím Otcom a robil sa rovným Bohu. Evanjelium podľa Jána 5,15-18

Konflikt medzi Ježišom a židovskými vodcami pokračuje. Teraz nejde už len o sobotu. Keď Ježiš určuje, čo je legitímne robiť v svätý deň, privlastňuje si Božie privilégiá. Jasne musíme povedať, že Ježiš nikde v Novej zmluve neodmieta sobotu; odmieta však spôsob, ako ju Židia zachovávali. To, čo malo byť radosťou a milosťou, farizeji zmenili na bremeno a také ťažké jarmo, že ho nikto nemohol uniesť.
Počas celého konfliktu kvôli sobote Ježiš nepriamo, ale aj celkom otvorene dáva najavo, že je Mesiáš a Boh. Už samotný zázrak uzdravenia človeka, ktorý 38 rokov nemohol chodiť, je nepriame mesiášske znamenie. Izaiáš v opise nového veku, ktorý je spojený s príchodom Mesiáša, uvádza, že „vtedy bude chromý skákať ako jeleň“. (Iz 35,6) Ani v rozhovoroch to Ježiš netajil. Bežne nazýval Boha svojím Otcom. (Ján 5,17) Jeho židovskí poslucháči nemali problém rozpoznať, čo tým myslí – totiž, že sa „robí rovným Bohu“. (Ján 5,18) Ešte zreteľnejšie to bude vyjadrené v nasledujúcich veršoch, keď si Ježiš privlastní privilégium súdiť a kriesiť mŕtvych – atribúty, ktoré v židovskom myslení nepatrili nikomu, jedine Bohu.
Tieto dve vyhlásenia priviedli Ježiša krok za krokom na kríž. Sobota bola len vonkajším prejavom zápasu, ktorý prebiehal medzi Ježišom a náboženskými vodcami. Podstatou celého problému bolo, že Ježišovo tvrdenie, že je Boh, považovali za rúhanie. Práve toto obvinenie mu budú pripomínať počas súdneho procesu, ktorý skončil jeho ukrižovaním.
Ježiš bol neobyčajne odvážny človek. Bol si vedomý toho, že keď bude hovoriť a konať ako dosiaľ, zahráva sa so smrťou. Chápal však svoje poslanie, a preto šiel vpred.
Pane Bože, pomôž mi dnes dôverovať Ti. Posilni ma, aby som mal viac Ježišovej odvahy.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi