Veľké pozvanie

Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinúť. Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom, a nájdete odpočinutie pre svoje duše. Veď moje jarmo je príjemné a bremeno ľahké. Evanjelium podľa Matúša 11,28-30

Ako nájsť Boha… Túto otázku si kladú ľudia naprieč stáročiami. Iste na ňu hľadali odpoveď aj Ježišovi poslucháči. U Matúša 11,27 im Ježiš hovorí, že Boha spoznajú prostredníctvom neho. Po tomto oznámení nasleduje pozvanie: „Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinúť.“
Ak chceme správne pochopiť hlboký význam tohto textu, musíme sa zamerať na slovo „odpočinúť“. Rovnaké slovo používa Septuaginta (grécky preklad SZ) v Druhej Mojžišovej knihe 33,14 na označenie odpočinku, ktorý dá Boh Izraelitom pod Mojžišovým vedením. V celom svojom evanjeliu Matúš prirovnáva Ježiša k Mojžišovi. Jeho evanjelium sa rozvíja analogicky so skúsenosťou exodu. Matúš považuje Ježiša za proroka, akým bol Mojžiš, za proroka zasľúbeného Hospodinom. (5 Moj 18,15.18)
Druhý Mojžiš uspeje tam, kde prvý zlyhal; dá „odpočinok“, ktorý bol zasľúbený prostredníctvom prvého Mojžiša, ale ktorý nikdy nenašli. (Mat 11,28.29) Táto téma dominuje v Liste Hebrejom (kapitoly 3 a 4), kde autor dokazuje, že Kristus je väčší než Mojžiš, pretože svoj ľud privádza do pravého „odpočinku“.
Ďalším kľúčovým slovom dnešného textu je slovo „jarmo“. Rabíni hovorili o „jarme zákona“ ako o veľkom požehnaní, ale v ich podaní sa stalo pre všetkých veľkým bremenom. Ježiš obviňuje zákonníkov a farizejov z toho, že svojimi legalistickými požiadavkami uvalili na ľud „ťažké bremená“. (Mat 23,4) Tisíckami svojich predpisov a pravidiel pokrivili Božie zámery v zákone, ktorý dostali prostredníctvom Mojžiša.
Ježišovi ide o to, aby svojich nasledovníkov priviedol späť k pôvodnému Božiemu plánu. Chce, aby pochopili, že keď sa sústredia na ducha, nie na literu, zákon sa im stane požehnaním. S množstvom predpisov, ktoré k nemu Židia pridali, sa im však zákon stal ťažkým a neúnosným bremenom.
Žiaľ, aj dnes sú ľudia, ktorí aktívne robia jarmo zákona stále ťažším. Pridávajú ďalšie nové pravidlá a obmedzenia. Zákon sa tak stáva niečím, pred čím ľudia utekajú; nie tým, v čom nachádzajú potešenie ako žalmista. (Ž 119,47.70.77)
Hľaďme vierou na Ježiša, a to nielen vtedy, keď počúvame jeho výklad ducha zákona, ale hlavne vtedy, keď ukazuje, že v jeho smrti nájdeme ten najlepší „odpočinok“.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi