Vtom prišli jeho učeníci a divili sa, že sa rozpráva so ženou… Medzitým ho učeníci prosili: Rabbi, jedz! On im však povedal: Ja mám jesť pokrm, o ktorom vy neviete. Tu si hovorili učeníci medzi sebou: Vari mu niekto priniesol jesť? Ježiš im povedal: Mojím pokrmom je plniť vôľu toho, čo ma poslal, a dokonať jeho dielo Evanjelium podľa Jána 4,27-34

Učeníci nemajú tušenie, čo sa deje pri studni. Vidia len, že Ježiš sa rozpráva so samaritánskou ženou. Šokuje ich to, pretože poznajú rabínsku poučku: „Na verejnosti sa nikto nesmie rozprávať so ženou, dokonca ani so svojou vlastnou.“ Podľa rabínov žena nebola schopná pochopiť a prijať skutočné učenie.
A Ježiš sa rozpráva so ženou! Je prirodzené, že učeníkov to zaskočilo. Ale pretože Ježiša už poznali, nepýtali sa ho, prečo. Urobili len to, čo im najviac ležalo na srdci. Boli predsa hladní – a Ježiš musel byť tiež hladný.
Žena sa medzitým spamätala z úžasu. Zabudla na to, kto vlastne je a prečo sa kradmo vybrala k studni ďaleko za mestom, aby sa vyhla ľuďom. Bez džbánu sa vrátila domov – a zvestovala ľuďom, že našla Krista. Jej susedia sa práve blížia k studni, aby na vlastné oči uvideli Ježiša.
Nastáva zaujímavá situácia. Žena, ktorá Ježiša nepoznala dlhšie než hodinu, pochopila – na rozdiel od učeníkov –, kto je Ježiš. Uvedomila si svoj hriech a tvárou v tvár sa postavila k svojim duchovným potrebám. Učeníkov ešte len čakal boj s pýchou a sebestačnosťou, ktorá ovládala ich život. Navyše tejto samaritánskej žene Ježiš celkom otvorene povedal, že je Kristus. Tento fakt si učeníci uvedomili a naplno prijali až oveľa neskôr.
Keď Ježiš hovorí, že necíti hlad, pretože sa zaoberá plnením Otcovej vôle, je rozrušený spôsobom, ktorý jeho nasledovníci zatiaľ nechápu. Aj žena je rozrušená. Dokonca aj ľudia z mesta, ktorí prišli, aby uvideli Ježiša, sú rozrušení.
Jedine s učeníkmi to nič nerobí. Ich myšlienky sa točia okolo jedla. V tomto kontexte Ježiš cituje dve príslovia o príprave na žatvu.
Aj dnes sa môže stať, že tí, ktorí trávia s Ježišom najviac času, poznajú ho najmenej. Aj dnes sa môže nejeden „svätec“ vo svojej mysli zapodievať viac jedlom než Kristom. Takýto učeník sa môže od ženy Samaritánky veľa naučiť.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi