Moc nad smrťou

Keď im to hovoril, prišiel k nemu istý popredný muž, poklonil sa mu a povedal: Moja dcéra práve skonala. Ale poď, polož na ňu ruku a ožije… Keď Ježiš prišiel do domu popredného muža a videl tých, čo pískali, a rozrušený zástup, povedal: Odíďte, lebo dievča nezomrelo, ale spí. Oni ho vysmiali. Keď sa zástup vzdialil, Ježiš vošiel dnu, chytil dievča za ruku a ono vstalo. Chýr o tom sa rozniesol po celom kraji. Evanjelium podľa Matúša 9,18-26

Zúfalý človek je ochotný urobiť čokoľvek. Aj Jairos, predstavený synagógy, bol na pokraji zúfalstva. (Luk 8,41)
Za normálnych okolností by zrejme Jairos kráčal dôstojným krokom a rozvážne hovoril s tými, ktorých stretol. Snažil by sa udržať si rešpekt. Musel si predsa chrániť svoju spoločenskú prestíž.
Smrťou dcéry sa však všetko zmenilo. Jairos sa dozvedel, že v meste je prorok, ktorý uzdravuje ľudí. Možno dokáže niečo urobiť aj so smrťou. Jairos zabudne na svoju dôstojnosť a pred prizerajúcimi sa susedmi a okoloidúcimi sa vrhne do prachu k Ježišovým nohám. N. T. Wright poznamenáva: „Kto by dbal na svoju dôstojnosť, keď ide o život jeho dcéry.“
Ježiš poznáva Jairovu klíčiacu, ale chvejúcu sa vieru a odpovedá: „Neboj sa, len ver!“ (Mar 5,36) Prítomný čas tohto gréckeho imperatívu znamená: Neprestávaj veriť! Drž sa viery! Nezúfaj a nevzdávaj sa!
„Len ver.“ A Jairos to urobil. Nasledoval Ježiša k sebe domov. Tam sa stretli tvárou v tvár s „odborníčkami na smrť“, najatými profesionálnymi plačkami, ktoré sa vysmiali Ježišovým slovám, že „dievča neumrelo, ale spí“. Plačky vedeli, ako vyzerá smrť. Vedeli tiež, že mŕtvi sa naspäť do života nevracajú.
Ježiš, ktorý praktizuje „umenie ignorácie“, robí nemožné. Vezme dievča za ruku a prikazuje mu, aby vstalo. Tým ukazuje, že má moc aj nad smrťou.
Tento fakt patrí medzi najdôležitejšie novozmluvné pravdy. Vyvrcholením celej Novej zmluvy je udalosť vzkriesenia, keď sám Ježiš zvíťazí nad smrťou a vstane z hrobu. Stredobodom pozemských dejín bude, keď Ježiš príde druhýkrát a vzkriesi mŕtvych. (1 Tes 4,13–18; 1 Kor 15,51–54)
Vzkriesením Jairovej dcéry nám chce Ježiš povedať, že sa nemusíme ničoho báť, dokonca ani smrti. Máme množstvo dôvodov na to, aby sme mu dôverovali. Prečo? Pretože to, čo urobil pre Jairovu dcéru, nakoniec urobí pre každého svojho nasledovníka.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi