Prehovoril a začal ich učiť: Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je nebeské kráľovstvo. Evanjelium podľa Matúša 5,2.3

V Evanjeliu podľa Matúša, v kapitolách 5-7, nachádzame najslávnejšie kázanie, aké bolo prednesené. Reč na vrchu začína ôsmimi výrokmi, ktoré sa stali známe ako blahoslavenstvá. Každé z nich začína gréckym slovom makarios, ktoré môžeme preložiť niekoľkými spôsobmi, napríklad požehnaný, blahoslavený alebo šťastný.
Keď použijeme výraz „šťastný“, ocitneme sa v probléme. Všetci máme predsa aj zlé dni, a to napriek viere v Ježiša. Iste, v určitom zmysle sú veriaci vždy šťastní a majú na to právo, pretože už teraz sú občanmi Božieho kráľovstva. No aj občania Božieho kráľovstva majú dni, keď sa cítia „pod psa“. A pocity sú v tejto vete kľúčovým slovom.
Myslím si, že výraz „šťastný“ nie je vhodný preklad slova makarios, pretože väčšina z nás vníma šťastie ako subjektívny stav. Myslíme si, že šťastie je úžasný pocit. Buď cítime smútok, alebo radosť a teda šťastie.
Kresťanský život však nie je založený na subjektívnych pocitoch. Kedysi som mal študenta, ktorý prišiel za mnou do kancelárie s tým, že je veľmi znepokojený, pretože sa necíti šťastný. Jeho pocity ho priviedli do stavu hlbokej duchovnej krízy. Vari Ježiš opakovane nepovedal, že ak sa niekto stane kresťanom, bude šťastný? Vzhľadom na to, že on nie je šťastný, nemôže byť kresťanom. Niečo v jeho živote nie je v poriadku, ale nevie prísť na to, čo. Prišiel za mnou na pokraji zúfalstva.
Vysvetlil som mu, že to nechápe správne. Naše prijatie u Boha nespočíva na našich subjektívnych pocitoch šťastia alebo smútku, ale na objektívnej skutočnosti, že Ježiš zomrel za naše hriechy. Boh odpustil každému, kto vierou prijal Ježišovu obeť. Vďaka tomu sa stal občanom nebeského kráľovstva. Inými slovami, môj priateľ študent bol požehnaný Bohom nezávisle od toho, ako sa cítil.
Napriek tomu, že sa necítim vždy šťastný, napríklad keď som „prenasledovaný pre spravodlivosť“ (Mat 5,10), môžem mať vnútorný pokoj. Bol som totiž požehnaný Ježišom. Aj keď v určitom zmysle môžem byť vďaka tomu v srdci šťastný, požehnanie je viac než šťastie. Požehnanie je realita, ktorú nemôže zmeniť žiadny „deň pod psa“.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi