Keď Ježiš videl zástupy, vystúpil na vrch, sadol si a jeho učeníci pristúpili k nemu. Evanjelium podľa Matúša 5,1

Ježiš vedel, že prišiel čas, aby jeho služba dostala jasnejšiu a zreteľnejšiu podobu. Ján Krstiteľ oznámil jeho príchod. Pri krste naňho zostúpil Svätý Duch a Otec ho požehnal, aby mohol vykonávať svoju službu. Pri pokušeniach na púšti sa stretol tvárou v tvár so satanom a nastavil mu hranice.
Následne začal pôsobiť v Galilei. Hlásal, že sa priblížilo Božie kráľovstvo. Potom si povolal žiakov a učeníkov – tých, ktorí budú pokračovať v jeho poslaní. Na úlohu, ktorá ich čaká, ich musel pripraviť. V najbližších troch rokoch ho to stálo veľa energie a trpezlivosti.
Na začiatku svojej služby v Galilei „kázal evanjelium o kráľovstve a uzdravoval každý neduh a každú chorobu medzi ľuďmi. Chýr o ňom sa rozšíril… Išli za ním mnohé zástupy z Galiley a Desaťmestia, z Jeruzalema, Judska a Zajordánska.“ (Mat 4,23-25) Ježišova služba sa prakticky cez noc stala senzáciou; ľudia vycítili, že sa deje niečo mimoriadne.
Prišiel čas, aby tento populárny učiteľ a lekár, táto jedinečná osobnosť v dejinách Izraela oznámila princípy svojho kráľovstva. Urobil tak v príhovore, ktorý sa stal najznámejším kázaním v celej histórii ľudstva – v Reči na vrchu. (Mat 5-7)
Ježiš v ňom vyložil princípy svojho kráľovstva; oznámil, ako majú jeho nasledovníci rozmýšľať a žiť. Dotkol sa všetkých oblastí života.
Začal blahoslavenstvami, v ktorých vyzdvihol ideálny charakter občanov svojho kráľovstva. (Mat 5,3-12) Potom upozornil na vplyv, aký majú kresťania šíriť. (5,13-15) Hovoril o spravodlivosti(5,17-48), zbožnosti (Mat 6,1-18), cieľoch a o prioritách vo vzťahu ku každodenným povinnostiam a prianiam (6,19-34), o vzťahu k iným (Mat 7,1-12) a o odovzdaní sa jemu a Otcovi. (7,13-29) To boli princípy jeho kráľovstva, ktoré sa týkali každého aspektu života tých, ktorí ho budú nasledovať.
Keď Pán hovorí, musíme pozorne načúvať. Jeho posolstvo je určené každému z nás.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi