Povolanie je proces

Na druhý deň Ján zasa stál s dvomi zo svojich učeníkov, a keď zbadal Ježiša, ktorý šiel okolo, povedal: Hľa, Baránok Boží! Tí dvaja učeníci počuli, čo hovorí, a šli za Ježišom. Evanjelium podľa Jána 1,35-37

Často zabúdame, že niektorí z prvých Ježišových učeníkov boli najprv nasledovníkmi Jána Krstiteľa. Jánovým učeníkom bol aj Ondrej.
Ondrej bol zvláštny učeník. Z konkordancie som zistil, že jeho meno spomína Biblia len trinásťkrát, obvykle v zozname všetkých učeníkov alebo spolu s jeho bratom Petrom. Ondrej je „ten druhý“; jeho brat je viac známy.
Napriek tomu práve tento skoro neviditeľný Ondrej doviedol Petra ku Kristovi. Ježiš okamžite odhalil Šimona Petra ako potenciálny nástroj na špeciálny účel. Ježiš nás nevidí len takých, akí sme; vidí nás takých, akými sa vďaka jeho milosti môžeme stať.
Peter, spolu s Jakubom a Jánom, Zebedejovými synmi, sa stane jedným z najdôležitejších a najviditeľnejších Ježišových nasledovníkov. Nezdá sa, že Ondrej s tým mal problém. Od začiatku bol ochotný stáť na druhom mieste, ako niekto, kto privádza ľudí k Ježišovi.
Štvrté evanjelium neuvádza, kto bol ten druhý učeník, ktorý šiel s Ondrejom za Ježišom. Ak však vezmeme do úvahy jeho štýl, tak to bol pravdepodobne samotný autor evanjelia. Ján sa všeobecne identifikuje ako „ten druhý učeník“. O niekoľko desaťročí zostarnutý Ján spomína na tieto rané roky. Keď píše posledné evanjelium, snaží sa doplniť všetky udalosti, ktoré Matúš, Marek a Lukáš z príbehu vypustili. Jednou z nich bolo jeho vlastné povolanie – a povolanie Ondreja, Petra, Filipa a Natanaela. Tieto momenty boli pre starého muža také vzácne, že si presne zapamätal každé slovo – a citoval ich hneď v prvej kapitole. (verše 35-51) Ján vo svojom evanjeliu zaznamenáva pre čitateľov všetkých vekov dôverné spomienky na chvíle, ktoré prežil so svojím Majstrom.
Z týchto spomienok vyplýva, že povolanie učeníkov bol skôr proces než jednorazová udalosť, ako uvádza Matúš. Pri čítaní jeho evanjelia sa nám totiž zdá, že učeníci všetko opustili hneď pri prvom stretnutí s Ježišom.
Ján hovorí, že to tak nebolo. Niektorí z nich boli pôvodne učeníkmi Jána Krstiteľa. Najprv si u Ježiša zistili potrebné informácie a potom mu predstavili ďalších učeníkov. Až neskôr ich Ježiš vyzýva, aby sa vzdali svojho podnikania a nasledovali ho.
To isté platí aj dnes. Ježiš povoláva a vedie svojich učeníkov krok za krokom. Mojou jedinou otázkou je, aký krok pre mňa naplánoval na dnešný deň.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi