Hľa, Baránok Boží, ktorý sníma hriech sveta. Evanjelium podľa Jána 1,29

O Ježišovi sa už povedalo veľmi veľa. To najdôležitejšie a najpodstatnejšie však vystihuje jedna krátka veta, ktorú vyriekol Ján Krstiteľ, keď uvidel Ježiša, ako schádza z úbočia: „Hľa, Baránok Boží, ktorý sníma hriech sveta.“ Na ďalší deň Ján opäť nazval Ježiša „Božím Baránkom“. (verš 36)
Táto veta nemusí mať pre nás, ktorí žijeme v 21. storočí, veľký význam. Mnohí z nás nikdy nevideli živého baránka. Nikto z nás žiadneho baránka neobetoval. Pre Jánových poslucháčov však táto veta pretekala významom.
V mysli si predstavili jeruzalemský chrám, svätostánok na púšti a Tretiu Mojžišovu knihu – Levitikus. To všetko sa v ich mysli spájalo s obeťami nevinných baránkov. Tieto obete boli predobrazom udalostí, ktoré vyvrcholia na Golgote, kde Ježiš ako skutočný Baránok Boží „raz a navždy“ zomrie za všetkých na spasenie celého ľudstva.
Starozmluvný obetný systém bol založený na zástupnosti. Hriešnici priniesli obetné zviera pred Hospodina, položili ruky na jeho hlavu a vyznávali svoje hriechy. Tým ich symbolicky preniesli na stvorenie, ktoré malo zomrieť namiesto nich.
Zdá sa, že Izraelci časom stratili zo zreteľa plný význam obetného systému. Nepretržité opakovanie tohto rituálu otupilo ich citlivosť na to, čo sa vlastne deje. Pre Adama a Evu, ktorí nevideli nikoho zomierať, musela byť táto skúsenosť zdrvujúca. Pri každom pulze prerezanej tepny na krku baránka zaznievalo mocné posolstvo, že „mzdou za hriech je smrť“, že baránok zomrel za ich hriechy namiesto nich.
Sme ľudia modernej doby. Takéto obrady nás odpudzujú. Učenie Novej zmluvy, že Ježiš, večný Boh, je Boží Baránok, ktorý zomrel, aby na seba „vzal hriech sveta,“ nás šokuje. Jeho preliata krv je základom všetkých metafor o spasení v Novej zmluve, vrátane vykúpenia (Ef 1,7), ospravedlnenia (Rim 5,9), zmierenia (Kol 1,20) a očistenia. (Heb 9,23)
Jánovo učenie, že Ježiš je „Baránok Boží, ktorý sníma hriech sveta“, predstavuje samotný základ evanjelia a kresťanstva.
Bez tohto Baránka by sme boli stratení vo svojich hriechoch a odsúdení na smrť, ktorú on vzal na seba. Chvála Bohu za Baránka!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi