Na nebi sa ukázalo veľké znamenie: Žena odetá slnkom, pod jej nohami mesiac a na jej hlave veniec z dvanástich hviezd. Bola tehotná, kričala v pôrodných bolestiach a mukách. Ukázalo sa aj iné znamenie na nebi: Hľa, veľký ohnivý drak, ktorý mal sedem hláv a desať rohov, na hlavách sedem diadémov. Jeho chvost zmietol tretinu nebeských hviezd a zhodil ich na zem. Drak sa postavil pred ženu, ktorá mala rodiť, aby zožral jej dieťa, len čo ho porodí. Zjavenie Jána 12,1-4

Aký nezvyčajný pohľad na Ježišovo narodenie! Nijaká zmienka o uctievajúcich pastieroch či oslavujúcich anjeloch. Kniha Zjavenie vyjavuje obraz, ktorý sa radikálne líši od príbehov narodenia z evanjelií. Je to videnie o význame Ježišovho narodenia. Tento obraz pred nami dvíha oponu a umožňuje nám pozrieť sa na vtelenie z perspektívy neba.
Príchodom veľkého ohnivého draka, ktorý zmetie a zvrhne tretinu hviezd, sa na zemi strhne prudký boj. Následne sa drak (ktorý je v 9. verši identifikovaný ako „diabol a satan“) postaví pred ženu, „aby zožral jej dieťa, len čo ho porodí“.
V Zjavení 12,1-3 čítame o začiatku vesmírneho konfliktu, ktorý začal v nebi a potom sa presunul na zem. Ozvena tohto pokračujúceho boja bude znieť koridormi dejín až do konca času. (verš 17) Druhá časť knihy Zjavenie ukazuje, že tento boj, ktorý tak živo vykresľuje kapitola 12, vyvrcholí, keď víťazný Kristus skoncuje s drakom a silami zla. (Zj 19; 20,11-15)
Niektorí autori vysvetľujú knihu Zjavenie ako „veľký spor medzi Kristom a satanom“. Z tohto pohľadu vnímajú aj význam Ježišovho narodenia. Philip Yancey píše: „Na zemi sa narodilo Dieťa. Kráľ sa o tom dozvedel a začalo prenasledovanie. Na nebi začala veľká invázia – odvážny vpád vládcu síl dobra do sídla zla celého vesmíru.“ Tým kráľom bol, samozrejme, Herodes. Počiatočné prenasledovanie spôsobilo, že sa Ježiš dostal do Egypta. Na túto udalosť sa pozrieme očami Matúša v niekoľkých nasledujúcich dňoch.
Pane, pomôž nám pri čítaní Tvojho slova vnímať celkový obraz. Pomôž nám, aby sme jasnejšie vnímali kontext, v ktorom sa odohrávajú naše každodenné boje.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi