V tom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli na poli a strážili svoje stádo. Zastal pri nich Pánov anjel a ožiarila ich Pánova sláva. Zmocnil sa ich veľký strach. Ale anjel im povedal: Nebojte sa! Zvestujem vám veľkú radosť, ktorá bude radosťou pre všetkých ľudí, lebo v Dávidovom meste sa vám dnes narodil Spasiteľ, Kristus Pán. A hneď s anjelom sa zjavilo množstvo nebeských zástupov, ktoré chválili Boha a volali: Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom, ktorých on miluje. Evanjelium podľa Lukáša 2,8-14

Pri Ježišovom narodení zazneli fanfáry. Zdá sa však, že pred nesprávnymi ľuďmi. V Izraeli bolo predsa veľa učených a významných ľudí, ktorí mali prístup k vplyvným osobnostiam vtedajšej doby. Prečo anjeli zvestovali radostnú správu pastierom, mužom, ktorými vtedajšia spoločnosť do značnej miery opovrhovala? Veď nevedeli čítať ani písať. Kvôli svojej jednoduchej práci boli navyše nečistí – telesne i obradne. Neboli schopní dodržiavať detaily ceremoniálneho zákona, ako ho vykladali farizeji. Museli sa starať o svoje stáda. Nemali čas na dôkladné umývanie rúk a dodržiavanie pravidiel a predpisov, ktoré stanovili ich vyššie postavení spoluobčania. Na rozdiel od samoľúbych náboženských vodcov, ich srdcia boli otvorené.
Jednou z najviac vypovedajúcich skutočností príbehu o Ježišovom narodení je to, že Boh si ako prvých v poradí vybral týchto jednoduchých ľudí. Radostnú správu im oznámil s takou mocou a slávou, že sa začali triasť od strachu. Keď sa od anjela dozvedeli, že v neďalekom Betleheme sa narodil dlho očakávaný Mesiáš, ich úzkosť sa zmenila na radosť. Keď „sa zjavilo množstvo nebeských zástupov“ a začali spievať oslavné piesne, boli úplne ohromení. Môžeme len tušiť, aký silný vplyv mala na pastierov táto skúsenosť. Najprv mali nad sebou tmavé, hviezdami posiate nebo. Potom videli slávu jedného anjela, ktorého prítomnosť zmenila nočnú temnotu na denný jas. A napokon ich obklopila oslepujúca sláva množstva nebeských bytostí.
Život pastierov sa po tomto zjavení slávy nepochybne navždy zmenil. Keď navštívili onú betlehemskú maštaľ, vrátili sa na svoje polia, „oslavovali a velebili Boha za všetko, čo počuli a videli“. Túto dobrú správu šírili ďalej. (verš 18 a 20)
Stretnutie s Ježišom bolo pre pastierov skúsenosťou, ktorá zmenila ich život. Niečo podobné prežívame aj my, keď reagujeme na tajomstvo Božej lásky, ako sa prejavila v Ježišovi.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi