A porodila svojho prvorodeného syna. Zavinula ho do plienok a uložila do jasieľ, lebo v útulku pre nich nebolo miesta. Evanjelium podľa Lukáša 2,7

Cesta z Nazareta do Betlehema je dlhá asi 130 kilometrov. Keďže do Betlehema prišlo kvôli sčítaniu veľké množstvo ľudí, pre Jozefa a Máriu sa už nenašlo voľné miesto. Preto im ponúkli možnosť prenocovať v maštali.
Tam prišiel na tento svet v podobe človeka Pán slávy. Jeho matka „ho zavinula do plienok“, ako to vtedy robili všetky mamičky, a uložila ho do jaslí, lepšie povedané do válova pre dobytok. Plienky tvorilo štvorcové plátno, ku ktorému bol pripojený dlhý pás látky. Mária Ježiša najprv zavinula do plátna a potom okolo neho niekoľkokrát omotala dlhý pás, aby plienka držala na svojom mieste. Takto vstúpil Stvoriteľ celého vesmíru na scénu ľudských dejín.
J. B. Phillips sa pokúsil objasniť Ježišovo vtelenie príbehom, ktorý nám pomáha predstaviť si priepasť medzi tým, čo Ježiš opustil, a tým, do čoho prišiel. Služobne starší anjel ukazuje mladému anjelovi nádhery vesmíru. Navštívia spolu množstvo sálajúcich sĺnk a rotujúcich galaxií. Nakoniec sa zastavia v jednej z nich, ktorá obsahuje viac než miliardu hviezd.
„Keď sa priblížili k hviezde, ktorú nazývame Slnko, a planétam, ktoré okolo nej obiehajú, starší anjel ukázal na jednu malú a bezvýznamnú planétu, ktorá sa pomaly otáčala okolo svojej osi. V očiach mladého anjela, ktorého myseľ bola zaujatá veľkosťou a slávou vesmíru, vyzerala táto planéta ako malá tenisová loptička. ‚Chcel by som, aby si si všimol najmä túto planétu,‘ povedal starší anjel… ,No, pripadá mi dosť malá a špinavá,‘ odvetil mladý anjel. ,Čo je na nej zvláštne?‘
Keď sa dozvedel o vtelení, mladší anjel zareagoval: ,Azda mi chceš povedať, že náš veľký a slávny Princ… zostúpil osobne na túto podradnú planétu a… ponížil sa do tej miery, že sa stal jedným z týchto odpudzujúcich stvorení?‘“
Pochopiť vtelenie Krista presahuje našu predstavivosť. Keď si uvedomíme, že Ježišov príbeh na tejto zemi nezačína niekde v panskom sídle, ale v obyčajnej dedinke, a navyše v maštali, zastaví sa nám nad tým rozum.
Keď uvažujem o tom, čoho sa Ježiš kvôli mne vzdal, núti ma to zamyslieť sa nad tým, čoho by som bol ochotný vzdať sa ja kvôli nemu.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi