V tých dňoch cisár Augustus vydal príkaz vykonať súpis ľudu na celom svete… A všetci sa šli dať zapísať — každý do svojho mesta. Vybral sa aj Jozef z galilejského mesta Nazareta do Judska, do Dávidovho mesta Betlehema, lebo pochádzal z domu a rodu Dávida, aby sa zapísal so svojou snúbenicou Máriou, ktorá bola v požehnanom stave. Kým sa tam zdržiavali, nadišiel čas jej pôrodu. Evanjelium podľa Lukáša 2,1-6

Božia prozreteľnosť používa zvláštne spôsoby. V celej Rímskej ríši sa v pravidelných intervaloch sčítaval ľud za účelom vymerania daní a identifikovania tých, ktorí mali nastúpiť na povinnú vojenskú službu. Z historických záznamov vieme, že v Egypte sa sčítaval ľud každých štrnásť rokov. Dochovala sa dokonca presná dokumentácia všetkých sčítaní od roku 20 do roku 270 nášho letopočtu. Vládny výnos z Egypta vyhlasuje, že kvôli sčítaniu „je nevyhnutné vyzvať všetkých, ktorí z akýchkoľvek dôvodov bývajú mimo svojho územia, aby sa vrátili domov“.
Pri narodení Ježiša dochádza k prvému kontaktu medzi najmocnejším panovníkom vtedajšieho sveta a budúcim Kráľom kráľov. Napriek tomu, že cisár Augustus nevedel nič o Jozefovi a Márii ani o zasľúbenom dieťati Kristovi, pri čítaní uvedeného textu z evanjelia podľa Lukáša sa nás zmocňuje zlá predtucha konfliktu medzi týmito kráľovstvami.
Augustus zrejme nevedel nič ani o Nazarete, ani o Betleheme.
Lukáš však naznačuje, že narodenie chlapca menom Ježiš je začiatok konfrontácie medzi kráľovstvom Božím a kráľovstvom tohto sveta. Augustovi nástupcovia v ďalších storočiach už o Ježišovi budú počuť, a nielen to – budú sa usilovať, aby jeho nasledovníkov vyhubili. A o niečo viac ako tristo rokov sa sám rímsky cisár stane kresťanom. Tento príbeh dvoch kráľovstiev v konflikte sa začína odvíjať už na tejto ceste do Betlehema.
Pozorných čitateľov Biblie zmienka o Betleheme neprekvapí. Pred siedmimi storočiami prorok Micheáš napísal: „Betlehem, Efrata… z teba mi vyjde ten, ktorý je určený za vládcu v Izraeli. Jeho pôvod je v dávnoveku, v odvekých časoch.“ (Mich 5,1)
Pri napĺňaní svojej vôle používal Boh v minulosti rôzne metódy a rôznych ľudí. Som presvedčený, že dnes to robí podobne.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi