Porodí syna a dáš mu meno Ježiš, lebo on zachráni svoj ľud z jeho hriechov. Evanjelium podľa Matúša 1,21

To je revolučné vyhlásenie o poslaní Mesiáša. Od prvého verša svojho evanjelia predstavuje Matúš Ježiša ako Mesiáša a Dávidovho syna. V židovskom ponímaní majú obidva tieto tituly politický podtón. Spájajú sa vo vízii pozemského kráľa. Dávid bol slávnym príkladom víťaziaceho bojovníka. Židia v prvom storočí očakávali, že ich Mesiáš – kráľ bude mať rovnaký program. Mesiáš, teda Kristus, vyslobodí ich národ.
V Žalmoch Šalamúnových (boli napísané v období medzi Starou a Novou zmluvou) je pomazaný Syn Dávidov predstavený ako kráľ, ktorý povstane z ľudu, aby oslobodil Izrael od nepriateľov. Tento dávidovský kráľ bude obdarený nadprirodzenými schopnosťami. „Železným prútom rozbije všetko na kusy. Slovom svojich úst zničí bezbožné národy.“ (Žalmy Šalamúnove 17,24)
Izraelský národ zažil v priebehu svojich dejín tri veľké otroctvá: egyptské, babylonské a rímske. Prvé dve sa vyriešili politicky. Židia očakávali, že tretie sa vyrieši podobne. Žid, ktorý žil v prvom storočí, sotva mohol považovať za pravého Mesiáša niekoho, kto nevyslobodí národ z politického útlaku. Mesiánske nádeje Židov sa upierali ku kráľovi z Dávidových potomkov, ktorý ich oslobodí od utláčateľov.
V tomto svetle musíme vnímať revolučný význam výroku z Matúša 1,21. Jedinou inšpirovanou vetou Matúš prevracia celú židovskú koncepciu Mesiáša. Kristus nevyslobodí svoj ľud od rímskej nadvlády, ale z jeho hriechov.
To, že Ježiš ako pomazaný Syn Dávidov, nevyslobodí svoj národ od nepriateľov, bolo pre Židov Ježišovej doby – vrátane jeho učeníkov – obrovským sklamaním. Jednou z Ježišových najťažších úloh bolo ozrejmiť ľudu, ktorý preferoval model kráľa dobyvateľa, aká je skutočná povaha jeho mesiánskeho kráľovstva.
Ak nahliadneme do svojho srdca, zistíme, že sa od Židov príliš nelíšime. Je oveľa príjemnejšie zbavovať sa nepriateľov („nech dostanú, čo si zaslúžia, Pane“), než svojich obľúbených necností, ktoré sú také lákavé a zvodné. Ale u Matúša 1,21 je napísané, že Ježiš prišiel, aby ma zachránil z mojich hriechov.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi