Vtedy Mária prehovorila: Velebí moja duša Pána a môj duch zajasal v Bohu, mojom Spasiteľovi, lebo zhliadol na poníženosť svojej služobnice. Hľa, odteraz ma budú blahoslaviť všetky pokolenia, pretože veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný, a sväté je jeho meno, a jeho milosrdenstvo je z pokolenia na pokolenie s tými, čo sa ho boja. Prejavil silu svojím ramenom; rozptýlil tých, čo v srdci pyšne zmýšľajú; mocnárov zosadil z trónov a povýšil ponížených. Hladných nasýtil dobrotami a boháčov prepustil naprázdno. Ujal sa Izraela, svojho služobníka, lebo pamätá na milosrdenstvo, ako sľúbil našim otcom: Abrahámovi a jeho potomstvu naveky. Evanjelium podľa Lukáša 1,46-55

V Máriinom chválospeve nachádzame to, čo N. T. Wright nazýva „evanjelium pred evanjeliom, prenikavo jasavý a triumfálny výkrik tridsať týždňov pred Betlehemom, tridsať rokov pred Golgotou a Veľkou nocou… Všetko v ňom je o Bohu a všetko je prevratné. Všetko stojí na Ježišovi – Ježišovi, ktorý bol sotva počatý, ktorý sa ešte nenarodil, ktorý však spôsobil, že dieťa v Alžbetinom lone poskočilo od radosti a že sa Márii od nadšenia, nádeje a vzrušenia zatočila hlava.“ Johann Sebastian Bach zhudobnil túto Máriinu pieseň, nazývanú Magnificat. Kresťania po celom svete si ju šepkajú v modlitbách, býva recitovaná na nespočetných vianočných slávnostiach. Je to jeden z najslávnejších kresťanských chválospevov.
Je to pieseň o Božej moci a o víťazstve, ktoré Boh prostredníctvom ešte nenarodeného dieťaťa dosiahne. Nie je v nej však zachytený celý príbeh. Mária uvidela slávu evanjelia, ale ako bude jej potomok dospievať, musí sa ešte veľa toho naučiť. Ježiš sa stane mečom, ktorý prenikne jej dušu. (Luk 2,35) Keď bude mať 12 rokov, na tri dni sa jej stratí. Keď bude mať tridsať, Mária si bude klásť otázku, či je Ježiš duševne zdravý. V Jeruzaleme prežije tri dni ťažkého zúfalstva, keď bude premýšľať, čo sa pokazilo a či nebola podvedená. Hmlu a temnotu jej obáv a strachu rozptýli vzkriesenie a Turíce. Až potom začne vnímať celkový obraz dieťaťa, ktoré počala.
V tejto chvíli je jej pieseň ozvenou starozmluvných zasľúbení, ktoré hovoria o Spasiteľovi, ktorý všetko napraví, zachráni ľud zmluvy a obráti svet hore nohami.

Ó, Bože, podobne ako kedysi Mária, ani my nevidíme všetko jasne. Ale ako ona, aj my sa tešíme z Tvojej moci a našej spásy. Chválime Ťa dnes za to, čo si urobil, čo robíš a čo v budúcnosti ešte urobíš.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi