Mária odpovedala anjelovi: Ako sa to stane? Veď ja nepoznám muža. Anjel jej odpovedal: Duch Svätý zostúpi na teba a zatôni ťa moc Najvyššieho, a preto aj dieťa bude sväté a bude sa volať Božím Synom… Lebo u Boha nič nie je nemožné. Evanjelium podľa Lukáša 1,34-37

Mária bola mladá, nevinná a zrejme aj trochu naivná, ale poznala základné fakty o živote. Uvedomovala si, že deti sa nerodia zo vzduchu a že na počatie treba muža i ženu. Jej otázka je preto celkom logická: „Ako môžem mať dieťa? Veď som panna, nie som vydatá.“
Išlo teda o reakciu, ktorá sa dala očakávať. Gabrielova odpoveď musela tejto mladej žene doslova vyraziť dych: „Duch Svätý zostúpi na teba a zatôni ťa moc Najvyššieho.“ (verš 35) Toto jedinečné a nepochopiteľné vysvetlenie je súčasťou tajomstva vtelenia. V tej chvíli sa musela Márii od množstva rôznych silných emócií zatočiť hlava. Jedna vec však bola istá – otcom dieťaťa bude Boh Duch Svätý. Je to tajomstvo, ktoré nie sme schopní pochopiť. Biblia sa ho nesnaží vysvetliť, len to konštatuje ako skutočnosť.
Dieťa, ktoré sa má z tohto zvláštneho zväzku narodiť, je nazvané „sväté“. Základnou myšlienkou v pozadí slova „svätý“ (hagios) je „oddelený“ alebo „iný“. To, čo je sväté, je oddelené od hriešnych spôsobov sveta, je zasvätené Bohu. Na rozdiel od zvyšku ľudstva Ježiš sa narodil ako svätý. Všetky ostatné ľudské bytosti sa môžu stať svätými pri svojom druhom narodení, keď prijmú Krista (Ján 3,3.5), ale Ježiš sa narodil ako svätý pri svojom prirodzenom narodení. Vstúpil do tohto sveta ako znovuzrodený človek. Preto od narodenia túžil konať dobro.
V niektorých kruhoch sa vášnivo diskutuje o ľudskej prirodzenosti Ježiša Krista. Sledovať celú argumentáciu nie je jednoduché. Biblia nám hneď na začiatku evanjelií hovorí, že Ježiš sa líšil tým, že sa narodil ako svätý. O mne (ani o vás) nikto nič podobné pri narodení nevyhlásil. Ale ja som sa nenarodil z panny a mojím otcom nie je Duch Svätý. Ak by to tak bolo, potom, jedine potom by som bol ako Ježiš. On sa narodil svätý, zatiaľ čo ja som sa narodil pod kliatbou Adamovho hriechu. (Rim 5,12)

Otče, keď rozmýšľame o tajomstve vtelenia, pomôž nám lepšie vnímať vznešenosť a výnimočnosť celej udalosti.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi