Adventistickí speváci a hudobníci mali možnosť zahrať a zaspievať divákom britskej stanice BBC One. Dve špeciálne vydania relácie Piesne chvály mali totiž veľký dôraz na adventnú hudbu a jej posolstvo.

Prvé z dvoch vydaní, vysielané 20. mája, bolo zamerané na spirituály, ktoré sú adventistom a ich posolstvu blízke. Piesne, ktoré vznikli takpovediac z amerického otroctva, väčšinou hovoria o opustení zemských ťažkostí a novom živote v nebi. Druhá relácia, vysielaná o týždeň neskôr, bola orientovaná na sviatok Turíc.

Hudobné teleso, tvorené až zo šesťdesiatich percent adventistami, spievalo prevažne náboženské piesne a spirituály. V prestávkach mali diváci možnosť vypočuť si rozhovory s jednotlivými spevákmi, ako aj slovo na zamyslenie, ktoré predniesol Victor Hulbert, vedúci oddelenia komunikácií Britskej únie.

Ku spevákom sa pridala i Kym Mazelle. Speváčka, ktorá bola v minulosti neoddeliteľnou súčasťou klubovej house-music scény, zmenila svoj život potom, čo spoznala Božiu lásku. Napriek dlhoročným skúsenostiam zo sveta hudby sa pre BBC One priznala, že sa kvôli tréme takmer poriadne nevyspala.

V obidvoch programoch účinkovalo aj niekoľko pevných hudobných zoskupení, medzi inými i mužské kvarteto Tessera a ženské kvarteto Ressureciton, tvorené súčasnými i minulými členkami Londýnskeho adventistického chóru. Hlavnou súčasťou celého hudobného telesa bol Adventist Vocal Ensemble, ktorý patrí medzi stálych hostí vysielania BBC. Spevácke zoskupenie za poslednú dekádu vo vysielaní odspievalo približne 250 piesní. Zároveň tvoria stály spevokol rannej šou rozhlasovej stanice BBC Radio 2.

Účinkovanie adventistických spevákov a hudobníkov zhrnul do niekoľkých viet Ken Burton, člen kvarteta Tessera: „Tieto programy neboli priamo o adventizme a adventistickej hudbe, ale väčšina hlasov, rozhovorov či iných častí vysielania pochádzali z nášho spoločenstva. Pre našu cirkev je to historický okamih. Nikdy predtým nebolo v národnom vysielaní venovaných toľko minút adventným hlasom.“

Obidve relácie je možné si pozrieť priamo prostredníctvom webu BBC One.

zdroj: TED, BUC

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi