Zjavenie Ježiša Krista, ktoré mu dal Boh, aby svojim sluhom ukázal, čo sa má onedlho stať. On poslal svojho anjela a naznačil to svojmu sluhovi Jánovi. Ten dosvedčil Božie slovo a svedectvo Ježiša Krista, všetko, čo videl. Blahoslavený je, kto číta, aj tí, čo počúvajú slová proroctva a zachovávajú, čo je v ňom napísané. Lebo určený čas je blízko! Zjavenie 1,1-3

Apokalypsa – slovo, ktoré prostredníctvom filmov z Hollywoodu a rôznych výkladov fundamentalistov vyvoláva v mnohých ľuďoch hrôzu. Grécky termín „apokalypsis“ pritom znamená „zjavenie“.
Cieľom knihy, ktorá má v názve výraz „apokalypsa“, nie je šíriť paniku a strach. Práve naopak. Chce priniesť pokoj každému, kto si ju pozorne prečíta.
Ježiš nás nenecháva na pochybách. V časoch, keď Židia a Rimania prenasledujú prvých kresťanov, posiela svojej cirkvi povzbudzujúce posolstvo, v ktorom odhaľuje budúcnosť. Každý, kto zostane Ježišovi verný, vydrží a stane sa víťazom.
Väčšina z toho, čo Ján predstavoval ako budúcnosť, je dnes minulosťou. Zostáva už iba záver – Ježišov návrat a odmena pre tých, ktorí sa rozhodli zostať na jeho strane napriek tomu, aké to bude mať pre nich následky.
Blíži sa chvíľa, keď Ježiš povolá k novému životu hrdinov – mučeníkov, ktorí zomreli počas prenasledovania Židmi, Rimanmi, kresťanmi, moslimami, fašistami, komunistami… Ježiš na nikoho nezabudne. Aj preto je tu „apokalypsis“.

Pane Ježišu, prostredníctvom knihy Zjavenie Jána chceš povzbudiť moju vieru. Chcem byť medzi víťazmi. Ďakujem, že si teraz so mnou a budeš až do konca.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi