Jeden z tých zločincov, ktorí viseli na kríži, sa mu rúhal a hovoril: Nie si ty Mesiáš? Zachráň seba i nás! No druhý ho zahriakol: Ani ty sa nebojíš Boha, hoci si takisto odsúdený? Lenže my spravodlivo dostávame zaslúžený trest, ale on neurobil nič zlé. Potom povedal: Ježiš, rozpomeň sa na mňa, keď prídeš do svojho kráľovstva. Ježiš mu odpovedal: Amen, hovorím ti dnes, budeš so mnou v raji. Lukáš 23,39-43

Akú máte predstavu o raji? Bude to miesto, kde nie je zlo a kde vládne láska? Napriek tomu, že o tom veľmi nehovoríme, všetci o niečom takom snívame.
Dvaja muži, ktorí boli ukrižovaní s Ježišom, boli skutoční lotri a zločinci; v súčasnosti by sme ich asi nazvali recidivistami. Život druhých pre nich nič neznamenal, no predsa jeden z nich, keď uvidel Ježiša, zatúžil po zmene. Možno si zrazu spomenul na niečo, čo ako dieťa počul v synagóge.
Príbeh tohto zločinca nám približuje teológiu spasenia. Zatiaľ čo v judaizme (a aj v islame) si človek spasenie musí zaslúžiť dokonalým životom, podľa Ježiša ho musíme len prijať a potom žiť ako spasený človek. Teda žiť ako človek, ktorý sa cíti byť obyvateľom Božieho kráľovstva.
Raj je určený tým, ktorí oň stoja. Ježiš nám ho nevnucuje, rád doň prijme každého, kto po ňom úprimne túži.

Pane Ježišu, verím, že sa stretneme v raji. Nie že by som ja bol taký dobrý, ale pretože Ty si nesmierne láskavý. Ďakujem. Už sa na Teba teším.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi